nieuws

Recordwinst voor chemieconcern Akzo Nobel

bouwbreed Premium

Chemieconcern Akzo Nobel heeft vorig jaar een recordresultaat behaald van f. 1,178 miljard, een stijging van 49 procent ten opzichte van het pro forma resultaat over 1993.

De Nederlandse en Zweedse chemieconcerns fuseerden begin 1994, waardoor de winst over 1993 van beide ondernemingen werd gecombineerd tot f. 790 miljoen. De omzet steeg met zes procent tot f. 22,2 miljard.

De verfproduktie leverde in 1994 f. 521 miljoen op tegen f. 398 miljoen in het voorgaande jaar. De vezelgroep kwam vorig jaar weer uit de rode cijfers met een bedrijfsresultaat van f. 80 miljoen, tegenover een verlies van f. 21 miljoen in 1993.

vezels

De vezels kenden wel een uiterst mager derde kwartaal, waarin slechts f. 1 miljoen werd verdiend op een omzet van f. 868 miljoen. De onderneming toonde “geholpen door een zeer gunstige economische conjunctuur verheugende resultaten”, aldus de in mei 1994 aangetreden topman C. van Lede. Desondanks houdt Akzo Nobel zijn reserves als het gaat om de prestaties in het lopende jaar. Het concern verwacht een verdere stijging van omzet en resultaten. De trend die volgens Van Lede voor de meeste afzetgebieden positief is, “kan in gevaar worden gebracht door een onverwachte crisis zoals zich aan het einde van het jaar in Mexico heeft voorgedaan”. Bij het concern, sinds de fusie de grootste verfproducent ter wereld, gingen vorig jaar een groot aantal van de 73.400 banen verloren. Bij vezels bijvoorbeeld schrapte het concern 2900 arbeidsplaatsen en bij coatings vervielen 500 functies.

Vooral bij coatings staat nog een aantal uit de fusie voortvloeiende reorganisaties op de agenda, met name in Belgie en het Verenigd Koninkrijk.

Reageer op dit artikel