nieuws

Portable mini van Hitachi stiller en nog krachtiger

bouwbreed

‘Portable’. Onder deze naam is door Hitachi Construction Machinery een nieuwe serie mini-graafmachines in produktie genomen, die de fabrikant in Munchen op de Bauma ’95 voor het eerst aan de Europese markt zal voorstellen. De nieuwe serie kent de modellen EX 15-2, EX 22-2, EX 30-2 en EX35-2 in de mini-klasse alsmede de EX60-3 in de compacte lijn.

Zij gaan de bestaande EX-serie vervangen en zorgen daarmee voor een nieuwe reeks zuiniger, krachtiger en onderhoudsarmere grondverzetters. Uiterlijk en interieur kregen een nog moderner aanzien terwijl de verbeterde en stillere dieselmotoren van 12,9 tot 19,2 kW het bedieningscomfort verder vergroten.

De bovenwagen kreeg niet alleen een fraaier aanzien de machinist heeft ook een beter zicht op de omgeving. De achterzijde van de machine onderging een potversterking en gebruik van extra isolatie binnen het motorcompartiment zorgt voor een nog milieuvriendelijker werking.

Met uitzondering van het model EX15-2 zijn alle machines uit deze Portable-serie voorzien van variabele, hydraulische pompen. De motorprestaties worden hiermee continu aangepast aan de vermogensbehoefte tijdens graaf- of hefwerkzaamheden. Dankzij het OHS (Optimum Hydraulic System) worden alle bewegingen vanuit de cabine gecoordineerd.

De lagere geluidsproduktie van de EX 15-2 is het gevolg van aanpassingen aan de motor, die hier ook meer vermogen levert. Bij 2100 omwentelingen wordt thans reeds 12,9 kW afgegeven terwijl voorheen 12,5 kW beschikbaar was bij 2400 omw/min.

Bij de EX22-2 is de transmissiepomp vervangen door een variabel systeem waarvan de pomp in plaats van 175 bar thans 210 bar werkdruk levert. Vanwege de hiermee verkregen verbeterde graaf- en hefprestaties kon het motorvermogen worden teruggebrAcht tot 13,6 kW.

Nieuwe motor

De EX30-2 kreeg een volledig nieuwe motor die met zijn vier cilinders 0,4 kW meer vermogen levert dan zijn voorganger. Zijn maximaal vermogen van 17,3 kW bereikt hij bij 2000 omw/min. Het motorvermogen in de EX35-3 bleef onveranderd op 19,1 kW, maar ook hier wordt deze waarde bereikt bij een lager toerental.

Reageer op dit artikel