nieuws

Polystyreenplaat geschikt gemaakt voor brandmethode

bouwbreed

Unidek Research en Ontwikkeling, een afdeling van Unidek Produktie is er met Nederlandse bitumineuze produkten fabrikanten in geslaagd een vlakke gecacheerde dakisolatieplaat van EPS te ontwikkelen, waarop probleemloos dakbedekkingssystemen volgens de brandmethode zijn aan te brengen.

Dat demonstreert Undidek dan ook gaarne op de Bouwbeurs te Utrecht. Het produkt bestaat uit geexpandeerd polystyreen volgens NEN 7043, brandvertragend gemodificeerd. Aan de bovenzijde is deze plaat voorzien van een bijzondere dubbel gecacheerde laag van polyester en gebitumineerd glasvlies. De samenstelling van de cacheerlaag is zodanig, dat deze volledig intact blijft als de dakbedekking volgens de regels wordt gebrand. Dat is bereikt door het wollige karakter van de polyester. De isolerende werking van het geheel blijft daardoor gegarandeerd.

Het BDA Keuringsinstituut te Gorinchem, heeft uitvoerige proeven gedaan, waarbij diverse typen dakbedekking volgens de brandmethode zijn bevestigd op een cacheerlaag van Dijkotop VP-SC, aldus Unidek Bouwelementen BV te Gemert. Op grond van de conclusies van BDA, is het produkt geschikt bevonden om opgenomen te worden in het KOMO attest-met-certificaat/ Certificaat van Technische Goedkeuring (CTG). Unidek heeft inmiddels patent aangevraagd op de combinatie van EPS en de speciale cacheerlaag.

Voordelen

De belangrijkste voordelen van Dijkotop VP-SC zijn behalve de brandermethode mogelijkheden, dat de hechting van polyester aan de EPS met behulp van pur-lijm heel goed is. Voorts is de cacheerlaag sterk, waardoor de flappen voor de overlap niet gemakkelijk beschadigd raken. Door de patiele verlijming van de wollige cacheerlaag aan de EPS ontstaat een dampdrukverdelende laag. De dubbele cacheerlaag fungeert verder als volwaardige eerste laag van het dakbedekkingssysteem. De dubbel cacheerlaag leent zich ook goed voor mechanisch bevestiging van de isolatieplaat aan de ondergrond.

De isolatieplaten zijn recht afgewerkt of van een sponning van 15 mm rondom voorzien. De plaat is 1200 mm lang, 1000 mm breed en afhankelijk van de gewenste isolatie 80, 90 of 100 mm dik.

Reageer op dit artikel