nieuws

Omsmelten aluminium blijft aantrekkelijk

bouwbreed

In Kerkrade is een omsmeltinstallatie voor aluminium in bedrijf die uniek is in de wereld. Er wordt aluminiumschroot verwerkt met verfresten en andere verontreiningen. De voorzieningen in verband met verwijderen van verontreinigingen en beperken van uitstoot van milieubelastende stoffen zijn omvangrijk. Omsmelten van aluminium blijft echter aantrekkelijk.

De fabriek van Alumax Recycling BV verwerkt aluminiumschroot tot halffabrikaten die dienen voor de produktie van extrusieprodukten van aluminium. De fabriek is in 1991 in bedrijf genomen en draait momenteel op volle capaciteit. Bij de aanloop daar naar toe hebben zich volgens managing director F.J.M. Bijlhouwer geen onverwachtse zaken voorgedaan. “Het is allemaal gelopen zoals we gedacht hadden.”

De fabriek in Kerkrade voldoet aan strenge milieu eisen die door de Provincie Limburg zijn gesteld. De voorzieningen die daarvoor getroffen zijn hebben ongeveer 20 % van het totale investeringsbedrag uitgemaakt.

Bijzonder

Dat maakt de installatie mede bijzonder. In Amerika zijn bijvoorbeeld wel omsmeltbedrijven, maar daar wordt hoofdzakelijk aluminiumafval van fabrieken verwerkt. Daarbij zijn in beginsel geen dure milieuvoorzieningen nodig. Bijlhouwer noemt wat ze doen liever omsmelten dan recyclen.

Omsmelten van aluminiumafval uit de bouw gebeurt daar bijvoorbeeld vrijwel niet. Zeker niet op een schaal zoals dat in Nederland gebeurt. In de bouw is spake van een vrijwel gesloten keten bij het gebruik van aluminium. In Nederland wordt meer dan 85 % van het gebruikte aluminium wordt hergebruikt.

Kringloop

De installatie is geschikt voor het maken van ‘billets’, dat zijn zogenoemde perspalen, die als grondstof worden gebruikt bij de extrusie van aluminium profielen. In Europa zijn wel twee omsmeltinstallaties, maar die leveren ‘slabs’ voor walsen van aluminium.

Het aluminium schroot voor de omsmelterij wordt aangeleverd vanuit de handel. Maar het bedrijf is weldegelijk ook betrokken bij het gesloten houden van de kringloop.

Er bestaat grote interesse om het schroot terug te nemen. Dat komt mede omdat omwerken van aluminiumschroot tot hoogwaardig extrusie-aluminium slechts 5 Mjoule per kilogram aan energie vergt, terwijl voor vervaardigen van een kilogram primair aluminium 148 Mjoule nodig is.

Afzet

Van de produktie aan perspalen wordt een percentage van ongeveer 30 tot 35 aan extrusiefabrieken behorende tot het Amerikaanse Alumax concern geleverd.

De rest komt op de vrije markt. Bijlhouwer heeft niet te klagen over de afzet daarvan.

“We ke alles wat we maken kwijt. Dit kwartaal en het volgende zijn we al uitverkocht.”

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels