nieuws

Nettowinst Atag flink lager dan verwacht

bouwbreed Premium

De nettowinst van Atag (keukenapparatuur en rijwielen) is lager dan verwacht. Vorig jaar boekte het bedrijf een nettowinst van f. 16,6 miljoen tegenover f. 23,2 miljoen in 1993.

Het is voor het eerst, sinds de beursintroductie in 1987, dat de winst omlaag is gegaan.

Bij de presentatie van de halfjaarcijfers in juli 1994 verwachtte directeur H. Hoogeveen van Atag nog dat de nettowinst in 1994 “vermoedelijk” in de buurt zou komen van de f. 23 miljoen uit 1993. Uiteindelijk valt dat dus f. 6,5 miljoen tegen.

De tegenvaller werd veroorzaakt door de verliezen bij het inmiddels failliete verlichtingsbedrijf Vrieland. Atag heeft hierdoor een forse buitengewone last moeten nemen van f. 9,7 miljoen. De lampenfabriek is als zelfstandig bedrijf (14 werknemers) onder de naam Freelite voortgezet.

Het nettoresultaat uit de gewone bedrijfsuitoefening steeg met 13,3 procent tot f. 26,3 miljoen. De omzet groeide, wanneer het debacle met Vrieland niet wordt meegerekend, met 5,4 procent tot f. 672,7 miljoen.

Voor 1995 verwacht Atag meer winst en meer omzet te ke boeken. Het bedrijf denkt te profiteren van de sterke positie die het inneemt in de markten die worden bediend.

De meeste groei was vorig jaar afkomstig van de keukengroep. De huizenmarkt ontwikkelt zich positief en de belangstelling voor nieuwe keukens blijft volgens Atag toenemen. De omzet steeg daardoor van – 262 miljoen in 1993 tot f. 297 miljoen in 1994.

Reageer op dit artikel