nieuws

Met glasvezelstaven geen conusgaten meer af te werken

bouwbreed

Als bij het maken van een bekisting voor betonnen wanden gebruik gemaakt wordt van glasvezel trekstaven, hoeven naderhand geen conusgaten meer afgewerkt te worden. Dat levert een besparing in manuren op, die opweegt tegen de hogere kosten van de glasvezelstaven.

Tijdens de Bouwbeurs introduceert Hakron te Nunspeet een systeem met trekstaven van glasvezel, dat afkomstig is uit de Verenigde Staten. De staven hoeven na het ontkisten alleen maar even afgeslepen te worden. De kopse einden van de staven blijven in zicht, maar dat is geen probleem, want glasvezel roest niet zoals staal. In de Verenigde Staten is hetzelfde systeem met stalen staven gebruikelijk, maar dat levert roestplekken op. Daarom is het alternatief ontwikkeld. Het is weliswaar duurder, maar daar staat het voordeel van niet hoeven afwerken tegenover. Bovendien bestaat er geen risico op het achterblijven van holle ruimtes. Vooral woningbouwverenigingen willen geen holtes in woningscheidende wanden, omdat daardoor de geluidsisolatie sterk kan verminderen.

Rek- en trekproeven

Hakron heeft het systeem grondig laten testen bij TNO Bouw te Delft. In het rapport ‘Onderzoek op Fiberglas SP 25’ staan de uitkomsten van de slip-, rek- en trekproeven. De staven met een diameter van 25 mm zijn te belasten tot 120 kN. In de Verenigde Staten worden ook staven met een diameter van 8 mm toegepast, maar omdat een dergelijke maat in Nederland niet gebruikelijk is, wordt hij nog niet ingevoerd.

Bij het systeem horen grip-conussen die door Hakron worden verhuurd. Ook zijn hulpstukken te huur, die op de grip-conussen zijn te plaatsen en waarmee bekistingselementen naar elkaar toe getrokken ke worden. De grip-conussen hebben een bout, die met een ring- of steeksleutel aangedraaid wordt om de trekstaaf te vergrendelen. Vervolgens kan de stort beginnen.

Niets af te werken

Een kanttekening bij het systeem is, dat het aangebracht wordt na het gereedkomen van de bekistingsdelen en de wapening. Bij het aanbrengen van de wapening moet alvast rekening gehouden worden met het plaatsen van de glasvezelstaven. Tegenover dit mogelijke nadeel staan veel voordelen. De grip-conussen en hulpstukken bevinden zich geheel buiten de bekisting, dus er valt niets af te werken na het ontkisten. Er bestaat geen kans op holle ruimtes, want de staven zijn volledig ingestort. Het systeem rekent af met afdekstoppen, betonnen proppen, gietbouwconussen en wat dies meer zij.

Een meter glasvezelstaaf van 25 mm kost ongeveer f. 20. De benodigde lengte per staaf is de som van de wanddikte, tweemaal de bekistingsdikte en 43 cm (tweemaal de conuslengte). Er moet niet op de lengte beknibbeld worden, want dan is het niet goed mogelijk om de staven te vergrendelen. Naderhand worden de uitstekende einden met een slijptol verwijderd.

Reageer op dit artikel