nieuws

Makelaars: meldingsplicht dubieuze transacties

bouwbreed

Makelaars die worden geconfronteerd met dubieuze transacties moeten dit melden bij justitie. Dat is de mening van de Nederlandse Vereniging van makelaars (NVM).

Voorzitter B. van Groeningen van de vereniging wil dat er snel een wettelijke meldingsplicht komt voor makelaars, in navolging van de meldingsplicht die nu al geldt voor de banken.

De makelaars hebben al tien jaar een interne gedragsregel voor dubieuze transacties. De komende tijd gaan de makelaars deze gedragsregel opnieuw tegen het licht houden. Misdadigers steken sinds jaar en dag een deel van hun criminele winsten in onroerend goed. Sinds vorig jaar geldt voor de financiele instellingen de Wet melding ongebruikelijke transacties. Justitie denkt zo een aantal criminele activiteiten te ke achterhalen.

Afgelopen weekeinde hield woordvoerder K. Wilting van de Amsterdamse politie een pleidooi om het economisch eigendom van onroerend goed in de toekomst verplicht te registreren.

De recherche van het Amsterdamse korps merkt steeds vaker dat criminele organisaties miljoenen in onroerend goed investeren. Zo wordt misdaadkapitaal doorgesluisd naar de legale wereld.

Steun

Ook de Koninklijke Notariele Broederschap (KNB) steunt het initiatief van de Amsterdamse politie. Het is volgens de KNB een goed middel in de strijd tegen de misdaad. De economische eigendomsoverdracht is de koopovereenkomst waarbij de koopsom wordt betaald en de beschikkingsbevoegdheid volledig bij de koper komt te liggen, terwijl het juridische eigendom toch formeel bij de verkoper blijft. Deze constructie is uitgevonden in de bouw en de poontwikkeling en is daar onmisbaar uit fiscale motieven. Op deze wijze kan namelijk heffing met overdrachtsbelasting worden voorkomen. Dit soort overeenkomsten blijkt echter ook te worden gebruikt door de georganiseerde criminaliteit om witwaspraktijken uit te voeren. Dit kan volgens de broederschap worden voorkomen indien dergelijke transacties bij notariele akten worden geregeld. Iedere notariele akte moet namelijk worden geregistreerd. Aangezien de overheid inzicht heeft in deze registratie, kan zij precies zien wat er gebeurt, aldus de broederschap.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels