nieuws

Kabels snel te bevestigen met plug voor cellenbeton

bouwbreed

De Japanse firma Wakai Co. Ltd. brengt een zadelklem op de markt, gemaakt van speciaal nylon, voor de bevestiging van kabels op cellenbeton.

De klem bestaat, samen met een geintegreerde deuvel, uit een stuk en kan met enkele hamerslagen geplaatst worden. Daarbij wijken de helften van de deuvel enigszins uit elkaar, waardoor een hechte verankering ontstaat. Bij toepassing van deze zadelklem is het niet meer nodig om in cellenbeton voor te boren. Er zijn ook geen losse deuvels, pluggen of bevestigingsmiddelen meer nodig. De zadelklem zit zo goed vast, dat hij niet met een schroevedraaier is los te wrikken. De klem is er in verschillende maten, voor kabels met een diameter van 4 tot 5, van 6 tot 8 of van 9 tot 12 mm. Wakai wordt in Duitsland vertegenwoordigd door Wakai GmbH te Frankfurt am Main. Cellen Beton Cellulaire (CBC) te Sint Pieters Leeuw in Belgie voert ook produkten van Wakai. CBC introduceert deze produkten tijdens de Bouwbeurs te Utrecht.

Excentrische plug

Een andere noviteit van Wakai is een plug met een excentrische doorsnede. De wand van de plug is aan de ene kant dik en geprofileerd, aan de andere kant dun en niet van een profiel voorzien. Bij het indraaien van een schroef in deze plug dringt de schroefdraad meer of minder diep in het beton, steen of andere materiaal. Er komt dus een direct contact tot stand tussen de schroef en de constructie. De functie van de plug is de schroef stevig in het beton of steen te drukken. Daardoor wordt zonder tussenkomst van de plug rechtstreeks gebruik gemaakt van de treksterkte van het constructiemateriaal. Volgens opgave van de fabrikant is de uittrekwaarde in beton bij een diameter van 6 mm maar liefst 500 kg.

Behalve de zadelklem en de excentrische plug heeft Wakai nog een aantal speciale bevestigingsmiddelen, waaronder een anker voor cellenbeton, een schroefnagel voor het bevestigen van houten latten aan cellenbeton en een schroef die zonder plug aangebracht kan worden.

Reageer op dit artikel