nieuws

Italiaanse metaal fors gegroeid

bouwbreed

De Italiaanse metaalindustrie heeft in de eerste elf maanden van 1994 een groei doorgemaakt van 26,6 procent. Positieve berichten zijn er eveneens over de transportindustrie (+48,6%) en de fabrikage van machines en materieel (+27,4%).

In vergelijking met november 1993 bedraagt de gemiddelde groei van de Italiaanse industrie 13 procent. Dit is te danken aan de export, die gerekend over alle sectoren met 18 procent is toegenomen. De buitenlandse vraag naar Italiaanse goederen is zelfs nog groter en liet over 1994 een verhoging van 22,9 procent zien.

Volgens de Assolombarda, de Italiaanse SER, bewijzen de cijfers dat een instabiele politiek de produktie niet altijd afremt. De instantie noemt de industriele groei veelbelovend, ondanks de meest recente produktiegegevens die wat zwakker zijn dan in december 1994.

Volgens deskundigen houden de positieve berichten tevens verband met de samenwerking tussen 220 ondernemingen, die middels maandelijks overleg de Milanese industrie behoorlijk weten op te stuwen. Gezien al deze ontwikkelingen verwachten de Italianen dat de werkgelegenheid in hun land in de loop van dit jaar met anderhalf procent zal toenemen.

De florissante getallen vormen een indicatie voor het feit dat het marktherstel in Italie eerder is ingezet dan verwacht, namelijk reeds begin 1994 en sindsdien op ongeveer hetzelfde niveau is blijven hangen. Dat is volgens de Assolombarda de enige verklaring voor de onlangs gepubliceerde cijfers van de Europese Unie, waarin de Europese landen tussen september en november 1994 slechts een 0,3 procent industriele groei lieten zien.

Italie stond daarin zelfs genoteerd voor een marktverlies van 2,2 procent. Dit negatieve cijfer staat volgens de Assolombarda niet in tegenstelling met het gunstige herstel van de Italiaanse industrie. Het geeft slechts een indruk van de wat slechtere resultaten eind vorig jaar.

Reageer op dit artikel