nieuws

Hsl Madrid-Parijs laat nog jaren op zich wachten

bouwbreed

Het zal nog jaren duren voordat er tussen Madrid, Barcelona en Parijs een hogesnelheidstrein rijdt. In Spanje en in Frankrijk ontbreekt het geld voor de noodzakelijke werken. Spanje geeft momenteel prioriteit aan het bestrijden van de enorme droogte. Frankrijk geeft op zijn beurt voorrang aan de bouw van de trajecten Parijs-Straatsburg, Lyon-Turijn en aan het uitbreiden van de verbinding met Rennes in Bretagne. Frankrijk kan de aanleg van het traject Marseille-Montpellier die deel uitmaakt van de lijn tussen Barcelona en Parijs niet bekostigen. De Franse spoorwegen lijden jaarlijks een groot verlies.

In 1993 beliep dat ruim f. 2,4 miljard. Spanje en Frankrijk spraken eerder af Madrid en Parijs in 2005 via de hogesnelheidstrein met elkaar te verbinden. De Fransen slagen er echter niet in de middelen te vinden voor het traject tussen Lyon en de Frans/Spaanse grens. De Franse spoorwegen zien meer in de verbindingen met het noorden omdat het aantal verwachte reizigers groter is dan in het zuiden. Bovendien sluit het noordelijke traject goed aan op de Eurotunnel.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels