nieuws

Gekoppelde ketels vergen veel minder energie

bouwbreed

Vliessmann heeft in een 15 verdiepingen tellend flatgebouw te Zoetermeer twee gekoppelde Vertomat ketels geinstalleerd, waardoor het energieverbruik met 40 % omlaag gaat, aldus het bedrijf.

De ketels zorgen voor de verwarming van 260 woningen met elk een oppervlakte van 90 m2. Voor de dienst van de Christelijke Woningbouwvereniging Zoetermeer (CWZ) waren energiezuinigheid en milieuvriendelijkheid twee belangrijke voorwaarden. Een andere eis was dat de ketels eenvoudig konden worden ingebouwd in een ketelhuis op het dak van het flatgebouw. In Nederland is het namelijk verplicht dat gasverwarmingsinstallaties in gebouwen met meer dan vier etages, boven op het dak worden geinstalleerd. Door de compacte uitvoering van de ketels leverde dit punt geen probleem op. De aan elkaar gekoppelde ketels worden ook door twee gekoppelde regelingen bestuurd. Daardoor kan de tweede ketel bij extra warmtevraag naadloos worden ingeschakeld. Volgens de leverancier Vliessmann Nederland te Capelle a/d IJssel, zal de installatie door de energiebesparing binnen vier a vijf jaar zijn inverdiend.

Het rendement van de Vertomat installatie bedraagt 94 %. Dat wordt onder andere bereikt door intensieve condensatie bij de rookgascondensor van de ketel. Volgens Vliessmann behoeft de installatie slechts half zoveel onderhoud als vergelijkbare installaties.

Reageer op dit artikel