nieuws

Einde in zicht voor bodemsanering

bouwbreed

Aagrunolterrein

De gemeente en provincie Groningen zetten officieel een punt achter de schoonmaak van het smerigste stukje Noord-Nederland. Het betreft het voormalige fabrieksterrein van bestrijdingsmiddelenfabriek Aagrunol, dat morgen feestelijk wordt opgeleverd als nieuwe bouwlocatie voor woningen en kantoren.

Daarmee komt een eind aan het roerigste milieuschandaal uit de Groningse geschiedenis. De afgraving van het enkele hectare grote Aagrunol-terrein heeft anderhalf jaar geduurd en ruim – 60 miljoen gekost. In totaal is ruim 300.000 ton verontreinigde grond afgevoerd. Het zwaarst verontreinigde deel (216.000 ton) is per schip naar een chemisch depot in Rotterdam gebracht, de rest naar lokale stortplaatsen.

Verhuizing

De chemische fabriek Aagrunol, die hoofdzakelijk landbouwbestrijdingsmiddelen produceerde, lag tot begin jaren tachtig aan de rand van de Groningse Oosterpoortwijk. Na de verhuizing van het bedrijf in 1983 kwam de omvang van het milieuschandaal aan het licht. Zowel het grondwater als de grond bleek ernstig verontreinigd met zware metalen.

Een fel buurtprotest met aanhoudende acties kwam op gang. Nadat het fabriekscomplex was gesloopt, startte toenmalig milieuminister Nijpels in 1987 een proefsanering. De vervuilde grond bleek evenwel niet ter plaatse te reinigen.

Acties

Jarenlange acties van buurtbewoners en de milieubeweging vonden in 1992 hun bekroning in de eerste sanering van het grondwater, een jaar later gevolgd door de afgraving van de vuile grond.

Rond het enorme fabrieksterrein gingen enkele bedrijfspanden tegen de vlakte. Hoewel de reiniging van het grondwater nog enkele jaren in beslag zal nemen, is het terrein inmiddels geschikt voor woning- en kantorenbouw. Er lopen nog steeds juridische procedures over de aansprakelijkheid voor het milieuschandaal.

De Staat heeft de voormalige directeur van de NV Aagrunol en twee vennootschappen die uit dit oude bedrijf voortkomen aansprakelijk gesteld. Het Hof wijst naar verwachting binnenkort arrest.

Reageer op dit artikel