nieuws

Eigen Huis: vocht kan half jaar last in huis bezorgen

bouwbreed

Huiseigenaren die na de watersnood hun ondergelopen woning opzoeken, ke nog een half jaar tot een jaar last hebben van bouwkundige gevolgen van de overstroming. “Muren ke helemaal verzadigd zijn geraakt. Het duurt lang voordat al het vocht is verdwenen”, zegt mr. A.M. Trip, hoofd Bouw Technoservice van de Vereniging Eigen Huis in Amersfoort.

De vereniging heeft het de afgelopen dagen druk gehad met telefoontjes van leden die hun bezit achter moesten laten. Meest gestelde vraag was welke maatregelen moesten worden genomen om de schade zo veel mogelijk te beperken. Het antwoord van Eigen Huis was eigenlijk: geef het water vrij spel. “Wij zetten bijvoorbeeld vraagtekens bij het waterdicht afsluiten van kelders”, zegt Trip. “Als de woning onder water komt te staan maar er lucht in de kelder blijft, kan dat omhoog gaan drukken. Muren en vloeren ke daardoor scheuren. Verder adviseren wij deuren open te zetten of helemaal weg te halen om te voorkomen dat er druk ontstaat.”

Vast staat dat alle materialen die slecht tegen water ke, bij een overstroming worden aangetast. Houten beplatingen, muren van gips, houten vloeren en wandbekleding zoals behang zullen, al naar gelang de duur van de overstroming, worden aangetast. Houten vloeren ke bol gaan staan en scheuren in de muren veroorzaken.

Reageer op dit artikel