nieuws

Duitse bouwvakbond eist 6,5 procent meer loon

bouwbreed

De Duitse vakbond bouw (Bau, Steine, Erde) eist 6,5 procent meer loon en salaris voor de meer dan een miljoen werknemers in de Westduitse bouw. De inkomens van de rond 440.000 bouwvakkers in de Oostduitse deelstaten zouden van de huidige 90 procent van de Westduitse cao tot 100 procent verhoogd moeten worden. De huidige cao loopt 31 maart af.

Voorzitter Brune Kobele van de bouwbond beredeneerde de looneis met de stijgende kosten voor levensonderhoud van tenminste 2,5 procent en een verhoging van de produktiviteit in de bouw van 3 procent. Met een procent van de 6,5 procent-looneis wil de bond beslag leggen op een deel van de winsten als gevolg van de verhoogde activiteiten in de bouw in 1994.

Kobele: “Het gaat de Duitse bouw al jarenlang voor de wind en zeer veel beter dan andere bedrijfstakken. Daarom eisen we ook een half procent meer dan de metaalbond.” De bouwbond ziet in Oost-Duitsland “geen enkele reden om de Oostduitse bouwvakkers nog langer Westduitse lonen te ontzeggen”.

Slecht management

De produktiviteit in het oosten des lands zou gelijk staan aan die in het westen. Achterstand zou alleen aan slecht management te wijten zijn. Kobele is kwaad op de werkgevers omdat zij tot nu toe geen constructieve voorstellen ter compensatie van de slecht-weer-uitkering hebben gedaan.

De vakbondsleider wil dat binnen- en buitenlandse werknemers op de Duitse bouw hetzelfde gaan verdienen en de werkgevers verplicht worden gesteld om van het bruto loon dat zij hun buitenlandse arbeidskrachten uitbetalen – evenals zij bij hun binnenlandse werknemers doen – 20,15 procent als sociale premies aan de overheid af te dragen. Subondernemers zouden minstens 16 tot 17 procent van het bruto loon als premies moeten afstaan.

Reageer op dit artikel