nieuws

De wederopstanding van Frank Lloyd Wright

bouwbreed Premium

“What is architecture? Architecture is the frame of life”. Met deze uitspraak van Frank Lloyd Wright begint de multimedia CD Rom over leven en werken van deze beroemde Amerikaanse architect. De titel ‘the Ultimate Frank Lloyd Wright’ doet vermoeden dat het hier om een verheerlijkend werk gaat. De immense hoeveelheid stof die over de architect wordt aangedragen laat weliswaar Wright van diverse kanten zien, maar wel door een Amerikaanse bril.

.TE:Een zeer uitgebreide bibliografie van over de honderd boeken vergezelt de schijf. Alle aspecten van Wright: zijn filosofie, zijn maatschappelijke opvattingen, zijn werken, zijn botsingen met tijdgenoten, ze komen alle aan bod. Het maakt niet uit waar je begint. De CD Rom is voorzien van links tussen de verschillende invalshoeken die ke worden gekozen.

Een goede start zijn de werken van Wright. Dan is het voor de hand liggend dat je na verloop van tijd een wandeling maakt door een van zijn toonaangevende gebouwen. Daar leidt het programma min of meer automatisch toe. Wie meer op lezen is ingesteld zal waarschijnlijk binnen korte tijd verdiept zijn in een van de essays over Wright. De CD geeft wat gevraagd wordt.

Glas in lood

Overigens is de interface die Byron Preis, de firma van wie Microsoft dit werk betrokken heeft, gebruikt, tamelijk overdreven. Er is voor gekozen om de kijker een glas in lood ruit voor te toveren, waarin de grote vlakken windows zijn waarin van alles verandert. Ronde vlakken leiden naar een andere kijk op Wright. Zo zijn er de ‘structurele elementen’, de bibliotheek, modellen maken, zijn levensgeschiedenis, rondwandelingen in gebouwen en zijn werken. Deze invalshoeken zijn weer onderverdeeld.

Zo is bijvoorbeeld het gevolg van het aanklikken van het ruitje ‘Werken’ dat je een nieuw glas in lood fabrieksel voor de neus krijgt dat in drieluik moet voorstellen, met als opschriften: Chronologie van bouwsels, Wright in de USA, en decoraties en meubels. Kiezen voor Wright in de USA geeft inzicht in waar hij gebouwd heeft. Het blijkt bijvoorbeeld bij het aanklikken van de staten Washington en Oregon dat Wright het daar voor gezien hield. Geen enkel gebouw van zijn hand. In Illinois een hele lijst van gebouwen.

Klik je dan zo’n naam aan dan verschijnt het gebouw in kwestie en bij sommige gebouwen leidt dat tot een uitgebreide verhandeling over de achtergronden en zelfs tot verkenningen binnen. Zo is dat bijvoorbeeld het geval bij het Larkin House, het eerste gebouw waarin dubbele beglazing, airconditioning, openschuivende glazen deuren e.d. gebruikt werden. Jammer dat het al afgebroken is. Wie er met behulp van de computer in rondloopt, ziet dit gebouw er verrassend Nederlands uit.

Modellen

Eigenlijk zit je op deze plek in het programma in de afdeling Rondwandelingen, die ook direct gekozen had ke worden. En naarmate je meer en meer wil weten gaat presentaie van de beelden, het geloer door de glas in lood ruitjes meer en meer irriteren.

Wie denkt met de ingang ‘modellen maken’ als een architect aan de gang te ke komt bedrogen uit. De rendering-mogelijkheden zijn summier. Wel is het aardig om op die manier te ervaren hoe Wright met een grid omging. Verder spielerij.

Al met al: Micosoft heeft hier iets op de markt gebracht waar ik van vind dat het zeker navolging verdient. Wat mij betreft hoeven we dan niet te wachten tot een bepaalde architect dood is.

Er zijn tal van coryfeeen van wie het nu al interessant zou zijn om een dergelijke verzameling van werken en ideeen voorgeschoteld te krijgen. Maar hopelijk hoeven we al het moois dan niet meer door glas en lood te bekijken.

Dit soort van bouwsels zijn met het Wright Modelling Program te maken. Het werk blijft beperkt tot een verschuiven van rechthoeken, het kiezen van dakvormen en het plaatsen van deuren en ramen.

Reageer op dit artikel