nieuws

Buizenleggers in korte tijd gecertificeerd

bouwbreed

Twee jaar heeft de branche erover gedaan. 25 buizenleggers, die 80% van de totale omzet realiseren, hebben nu een officiele ningsregeling, die is opgesteld in samenwerking met hun grootste opdrachtgevers, de nutsbedrijven. De erkenningsregeling zal een selectiecriterium bij Europese aanbestedingen worden.

Deze week was het zover. De eerste 25 certificaten werden uitgereikt door de commissaris van de Koningin in Zeeland, drs. W.T van Gelder, namens KIWA en Gastec, de koepelorganisaties van de nutsbedrijven in ons land.

De 25 gecertificeerde bedrijven genereren gezamenlijk 80% van de omzet. Voormalig Bolegbo-voorzitter ing. H. Schippers, de afgelopen twee jaar belast met de coordinatie van de de erkenningsregeling, zegt te verwachten dat nog dit jaar in totaal 40 bedrijven ‘erkent’ zullen zijn.

De kleinere bedrijven, die niet gecertificeerd zijn, zullen het hierdoor in de toekomst moeilijk gaan krijgen. De invoering van de kwaliteitssystemen bij de buizenlegbedrijven heeft volgens Schippers namelijk geleid tot een verhoogde aandacht voor kwaliteit. Met name het intensievere contact tussen uitvoerder en opzichter over de eisen uit de regeling tijdens de uitvoering van werken heeft daaraan bijgedragen.

Opleiding

De eisen hebben verder betrekking op het vaktechnisch opleidingsniveau, de behandeling van de materialen, de uitvoering en oplevering van werken en het beschikken over een schriftelijk vastgelegd kwaliteitsbeleid. Verder zijn er eisen opgenomen over administratieve, financiele en fiscale aspecten.

Naast de jaarlijkse controle van de kwaliteit bij de hoofdvestiging van het gecertificeerde buizenlegbedrijf, worden er praktijkinspecties gedaan op uitgevoerde werken. Afhankelijk van het aantal medewerkers en de resultaten van de controles vinden jaarlijks drie tot acht veldcontroles plaats.

Met de erkenningsregeling, die voor de helft werd gefinancierd door Economische Zaken, wordt ook ingespeeld op de Europese richtlijn ‘Aanbesteding nutssector’, die een selectie van aannemers op grond van een erkenningsregeling toestaat.

Bedrijven

De gecertificeerde bedrijven zijn: Hulsink Aannemersbedrijf BV, de Ruiter Buisleidingen BV, Aannemersbedrijf Qualm BV, Gebroeders Blok BV, Visser en Smit Hanab BV, Heijmans Leidingsbouw BV, HWZ Leidingen, Hogenboom Spijkenisse, Siers Leidingen, Van den Heuvel BV, Habo GWW BV, Van Gelder BV, A. Hak, J.G. Nelis, Nacap Nederland, Westerlo, NBM Leidingsbouw, Van der Steen bedrijven, Wasscher BV, J. Seignette, J. Baas BV, LBU BV, Vloeigas Leidingen, Meysen De Meern en Van Lee BV.

Reageer op dit artikel