nieuws

Brits bouwbedrijf Costain te koop

bouwbreed

Het kwakkelende Britse bouwbedrijf Costain onderhandelt met diverse partijen over verkoop van de onderneming. Er zijn officieel geen namen bekend, maar Hanson, Balfour Beatty en Bovis uit Groot-Brittannie worden genoemd als kandidaatkopers, evenals Holzmann en Hochtief (Duitsland) en Bouygues (Frankrijk).

Costain, bouwer nummer 33 in Europa, is voornamelijk actief in de civiele bouw, waarin het bedrijf een omzet draait van 800 miljoen pond sterling ( f. 2,2 miljard). Ongeveer eenderde van de bouwactiviteiten vindt plaats buiten Groot-Brittannie. Zo werkt Costain mee aan het nieuwe vliegveld voor Hong Kong. In Groot-Brittannie zelf werkt Costain onder meer mee aan de uitbreiding van de metro in Londen en aan een lange dam in Cardiff.

Costain heeft nog sterker dan andere bedrijven geleden onder de recessie in de Britse bouw. De aandelen daalden van een piek van 327 pence in 1987 naar 19 pence eind vorig jaar. De beurswaarde van het bedrijf is daarmee gedaald tot 100 miljoen pond ( f. 270 miljoen).

“Het management van Costain heeft keer op keer verkeerde beslissingen genomen. Daarom heeft het bedrijf in de City geen goede naam”, aldus analist Chris Grant van het Britse effectenhuis BZW. Diversificatie in de kolenindustrie liep uit op een grote mislukking. De onderneming maakte een rotzooi van de verkoop van de kolenactiviteiten in Australie in 1993. Nu ziet Costain verkoop van zijn Amerikaanse kolenactiviteiten als enige alternatief voor volledige verkoop. De beste krenten uit de Amerikaanse pap zijn echter al verkocht aan Holzmann. Waarnemers verwachten dat Costain alleen interessant is voor een buitenlandse bieder die zich wil concentreren op de bouwactiviteiten en de rest afstoot.

Costain is niet actief in Nederland, maar troefde onlangs wel HBG en Volker Stevin af bij de aanleg van een containerterminal in de Engelse haven Felixstowe.

Reageer op dit artikel