nieuws

Aantal afgesloten hypotheken stijgt met 24 procent

bouwbreed

De lage rentestand heeft vorig jaar gezorgd voor een sterke stijging van het aantal woninghypotheken dat is afgesloten. In totaal groeide de markt van 334.000 transacties in 1993 tot 415.000 in het afgelopen jaar. Dat is een stijging van 24 procent. De groei is vooral afkomstig van de zogeheten oversluiters, huiseigenaren die van hun bestaande hypotheek overstappen op een voordeliger lening. Volgens cijfers van Bouwfonds Hypotheken, een onderdeel van het Bouwfonds Nederlandse Gemeenten, waren de oversluiters vorig jaar verantwoordelijk voor 41 procent van alle nieuwe woningkredieten.

Het jaar daarvoor bedroeg hun aandeel nog 31 procent. Door de hogere rentestand zullen nu minder huisbezitters van hypotheekverstrekker willen veranderen, zo verwacht het Bouwfonds. Het totale aantal leningen zal daardoor dit jaar uitkomen op 260.000.

De vraag naar koopwoningen blijft de komende jaren wel aanhouden, zo verwacht het fonds. De aanhoudende huurverhogingen, de krappe woningmarkt, de groei van het aantal immigranten en de steeds geringere omvang van huishoudens zijn daarvoor de belangrijkste redenen. Voorts speelt ook het overheidsbeleid, dat het bezit van een eigen huis sterk stimuleert, een grote rol bij de voortdurende vraag naar onroerend goed.

Reageer op dit artikel