nieuws

Zweedse regering bezuinigt op bouw en transport

bouwbreed

De recordhoge bezuinigingen die de regering van Zweden in de rijksbegroting heeft voorgesteld schelen de bouw- en transportsector samen 20.000 nieuwe banen in 1995 en 1996.

Dit cijfer is het resultaat van berekeningen van branche-organisatie Byggentreprenirerna.

Conjunctuurexpert Kjell Jansson van dit bouwverbond noemt de plannen van de regering om infrastructurele investeringen in wegen en spoorwegen op te schuiven in de tijd “je reinste waanzin”.

“Het is een goede zaak om te besparen op overdrachtsinkomens en consumptie. Maar men moet de moed hebben om rendabele investeringen te doen”, aldus Jansson namens de bouwondernemers tegenover Sydsvenska Dagbladet.

De kritiek wordt onderstreept door Zwedens grootste bouwconcern Skanska. “De opbloei in de aanlegsector, waarop de branche zit te wachten wordt nu vertraagd”, meent informatiedirecteur Lennart Hallberg.

De werkloosheid in de bouw is in Zweden op dit moment 29 procent, wat betekent dat 34.000 arbeidskrachten aan de kant staan.

Volgens de analyse van het bouwondernemersverbond gaat het bij de 20.000 niet gerealiseerde banen, om 8000 arbeidsplaatsen in de bouw zelf en 12.000 in de transportsector.

Reageer op dit artikel