nieuws

Zetor tractorenfabriek geprivatiseerd

bouwbreed Premium

De Zetor tractorenfabriek in Brno, een van de belangrijkste industriele machinebedrijven in de Tjechische Republiek, is geprivatiseerd. Zetor heeft dit gedaan door het meerderheid van het aandelenkapitaal in handen te stellen van de Konsolidatiebank.

Doel van deze bankinstelling is produktiebedrijven met goede perspectieven maar die over onvoldoende geld beschikken voor verdere ontwikkeling of produktie-uitbreiding, te steunen. In ruil voor een meerderheidsbelang, verschaft de bank een forse financiele injectie. Door de overeenkomst met de Konsolidatiebank heeft Zetor de beschikking gekregen over een extra bedrag van 1,3 miljard Tjechische Kronen (ca. 80 miljoen gulden) aan maatschappelijk kapitaal.

Naar verwachting zal Zetor dit geld gaan gebruiken voor verdere modernisering van de produktielijnen en ontwikkeling van nieuwe tractoren. De fabriek behoort tot een van de belangrijkste tractorenproducenten van de wereld.

De machines worden geexporteerd naar 90 landen over de gehele wereld. Met 2000 eenheden is Noord-Amerika de belangrijkste afnemer. Dit jaar zullen ongeveer 15.000 machines van de band komen. Nederland neemt jaarlijks zo’n goede 300 machines af en die door Praneda BV uit Nijmegen hier worden geimporteerd.

Reageer op dit artikel