nieuws

Vloer reeds in fabriek van oplegmateriaal voorzien

bouwbreed

Beton Son BV te Son introduceert de Cassette Vloer Plaat. Het is een begane grond vloer, die op een elegante manier voldoet aan de zware eisen van het Bouwbesluit. Opmerkelijk is, dat de vloer reeds in de fabriek van oplegmateriaal wordt voorzien.

De gedachte achter de Cassette Vloer Plaat (CVP) is nu eens niet een bestaande vloer aan te passen aan het Bouwbesluit, maar uitgaande van het Bouwbesluit een nieuwe vloer te ontwerpen. Het resultaat is de CVP, met alle voorzieningen voor de thermische isolatie en het opleggen reeds in de vloer verwerkt. Dadelijk na het leggen kan dan ook begonnen worden met het opmetselen van de wanden. De elementen worden door Beton Son op maat geproduceerd, voorzien van de nodige sparing-

en en wapening. Het is wel zo, dat er een afwerkvloer nodig is. De bovenzijde van de vloer is niet gereed voor het aanbrengen van een vloerbedekking. Het lijkt echter een logische volgende stap om een vloer in de fabriek reeds te voorzien van een gerede deklaag.

Polystyreen kopschot

Met de ontwikkeling van de Cassette Vloer Plaat is een jaar gemoeid geweest. Het bestaande gamma aan produkten was niet voldoende om de hele markt voor begane grond vloeren te dekken. Bovendien stelt het Bouwbesluit zwaardere eisen aan het bouwvilt en de dikte van de isolatie dan voorheen.

Het belangrijkste onderdeel van de Cassette Vloer Plaat is het kopschot. Het wordt gemaakt van polystyreen en in de vloer ingestort. Aan de onderkant van de plaat is alleen polystyreen te zien. Daardoor lijkt het alsof het uiteinde van de plaat uit massief polystyreen bestaat, maar dat is niet het geval. In het kopschot zijn sparingen voorzien. Ter plaatse van die sparingen is het polystyreen bijzonder dun en daar wordt het oplegmateriaal in gelegd. Vervolgens wordt het beton gestort. In de sparingen ontstaan oplegnokken van beton.

Goed geisoleerd

Het resultaat is, dat de uiteinden van de Cassette Vloer Plaat goed geisoleerd zijn, dat de krachten gespreid worden over de nokken en dat er op de bouwplaats geen beton meer gestort hoeft te worden.

Zodra de vloerplaat ligt ke de wanden opgemetseld worden. Wel moeten dan nog de naden tussen de platen en de afwerkvloer gestort worden. De voegen tussen de platen ke eventueel met polystyreen hulpstukken verbreed worden, van 50 tot 250 mm.

Schuine uiteinden

Beton Son levert de CVP op aanvraag ook met schuine uiteinden. De kopschotten worden dan diagonaal gemaakt. Daar waar de vloer in de langsrichting draagt, worden ook in die richting nokken aangebracht. Sparingen in de Cassette Vloer Plaat worden door Beton Son in de fabriek aangebracht en afgewerkt. De CVP is in overleg met enkele grote aannemingsbedrijven ontwikkeld. Beton Son gaat er dan ook van uit dat het produkt goed is aangepast aan de eisen van de uitvoerende bouw.

De Cassette Vloer Plaat in perspectief. Duidelijk is te zien hoe de dragende nokken geheel ingepakt zijn in het polystyreen. Ter plaatse van de nokken is het polystyreen zeer dun. Daar wordt in de fabriek het oplegmateriaal reeds aangebracht, voorafgaand aan het storten van het beton.

Reageer op dit artikel