nieuws

Van Aartsen: Europees regiobeleid verkeerd

bouwbreed

Minister Van Aartsen (Landbouw) vindt dat het Europese financiele beleid rigoureus moet veranderen. Met name de subsidiestromen richting de zogenoemde economisch zwakke regio’s moeten worden ingedamd, stelt hij.

Bovendien wil Van Aartsen de bijdrage van Nederland aan de Europese kas aan een maximum binden. De VVD-bewindsman zei dit op een bijeenkomst in Slagharen. Hij vindt het met name niet rechtvaardig dat Nederland minder subsidie ontvangt dan rijkere landen als Frankrijk en Duitsland. Nederland is dit jaar voor het eerst netto-betaler van de Europese Unie geworden. Tot dusver ontving Den Haag meer geld uit Brussel dan het betaalde.

Flevoland

Volgens Van Aartsen is het negatieve saldo vooral te wijten aan de Europese structuurfondsen. Het geld uit de fondsen is bestemd voor hulp aan regio’s met economische of sociale problemen. In de praktijk ontvangen alle lidstaten, ook de rijksten, subsidie uit de structuurfondsen. Zo ontvangt Flevoland de komende vijf jaar jaarlijks f. 150 miljoen uit Brussel omdat het als onderontwikkeld gebied te boek staat.

Slecht systeem

Van Aartsen bestempelt het regiobeleid als een slecht systeem. Volgens hem is er sprake van nodeloos rondpompen van geld. Het is niet aan Brussel, maar aan de afzonderlijke lidstaten om regionaal beleid uit te stippelen, vindt hij. Bovendien acht hij het huidige beleid niet meer houdbaar als landen uit Midden- en Oost-Europa zich aansluiten bij de EU. Van Aartsen pleit voor een selectiever beleid, waarbij alleen nog de echt arme lidstaten in aanmerking komen voor steun uit de structuurfondsen.

De kritiek van Van Aartsen op het Europese beleid staat niet op zichzelf. Zijn partijgenoot Zalm (minister van Financien) en de liberalen in de Tweede Kamer hebben al eerder te kennen gegeven moeite te hebben met de hoge bijdrage van Nederland aan de EU.

Reageer op dit artikel