nieuws

Timmerfabriek levert dakdoos met papieren isolatie

bouwbreed

Timmerfabriek Heurnink te Doetinchem is de eerste fabriek van prefab bouwelementen die dakdozen levert met Isofloc, een isolatiemateriaal gemaakt van oud krantenpapier. Het materiaal heeft een hoge isolatiewaarde en is niet gevoelig voor condens en schimmel.

Isofloc wordt geleverd in de vorm van een soort dons. De vlokken worden met een speciaal apparaat in de te isoleren ruimte geblazen. Er is een speciale machine, de ‘Eurofloccer’, ontwikkeld om de dakdozen met het isolatiemateriaal te ke vullen. Voor het vullen met Isofloc heeft Heurnink een licensie van Warmteplan BV te Brummen, de leverancier van het isolatiemateriaal. De dozen van Heurnink zijn reeds voorzien van rachels en panlatten en zijn aan de binnenzijde afgewerkt met gipskartonplaten. Warmteplan stelt dat er geen risico bestaat dat het isolatiemateriaal zou gaan uitzakken. Het kan licht bevochtigd zelfs gespoten worden, bijvoorbeeld tegen plafonds. Isofloc wordt deskundig verwerkt door geschoolde medewerkers.

Gecertificeerd

De toepassing van Isofloc voor binnenspouwbladen en gevelvullende elementen is onlangs gecertificeerd op basis van onderzoeken door TNO Bouw. Deze organisatie heeft twintig verschillende constructies met Isofloc doorgerekend. De berekeningen zijn als voorbeeld aan het certificaat toegevoegd. Ook zijn praktijkmetingen gedaan aan woningen van het po Ecolonia te Alphen aan den Rijn. De gevonden isolatiewaarden zijn voor een wand van 5 cm 0,043 W/mK en voor een wand van 14 cm 0,039 W/mK. Dat klopt met de in Zwitserland vastgestelde 0,042 W/mK en in Duitsland gemeten 0,045 W/mK. De meest gunstige gemeten lambdawaarde is 0,037 W/mK.

Condens uitgesloten

Isofloc bestaat voor 80% uit gesorteerd oud krantenpapier. Daaraan worden 10% boorzuur en 10% borax toegevoegd als conserveermiddel. Het materiaal wordt mechanisch verdicht en versnipperd. Het wordt in zakken geleverd en dient volgens bepaalde voorschriften verwerkt te worden. Warmteplan zorgt voor de scholing van medewerkers van bedrijven, die het isolatiemateriaal willen gaan gebruiken. Prefab fabrieken ke het materiaal in licensie verwerken met de Eurofloccer.

Volgens Warmteplan bestaat er geen risico op condens of schimmel bij toepassing van Isofloc. De cellulosevezels ke veel vocht opnemen en door verdamping weer afstaan. De isolatielaag werkt dus als een buffer, waardoor condens wordt uitgesloten.

Reageer op dit artikel