nieuws

Socioloog zet vraagtekens bij vrijmaken van economie

bouwbreed Premium

De Utrechtse hoogleraar sociologie, F. van Waarden, heeft woensdag in zijn oratie de vloer aangeveegd met de vrijmaking van grote delen van de Nederlandse georganiseerde economie onder aanvoering van minister Wijers met als doel de concurrentie te bevorderen.

Volgens hem is het afschaffen van tal van regels helemaal niet nodig. “De Nederlandse open economie staat al eeuwen bloot aan concurrentie, doet het goed en dankt dit juist aan haar regels en organisaties.” Hij noemde dat voorzieningen die de concurrentie juist ordenen en matigen, maar niet wegnemen. Als voorbeeld van het onnodig schrappen van regels noemde hij het verdwijnen van de vestigingswetgeving. Ook hij verwacht dat dit zonder twijfel veel meer bedrijven zal opleveren. “Veel zullen echter een meer kwijnend bestaan lijden en weer snel verdwijnen. Maar inmiddels is het kennisniveau van kappers, timmerlieden en slagers wel een stuk minder geworden.”

Reageer op dit artikel