nieuws

Schurmann-complex nagel aan doodskist HBG

bouwbreed Premium

Het bezoek van Kohl, om de Duits/Nederlandse betrekkingen te verbeteren, vond voor de Hollandsche Beton Groep op een ongelukkig tijdstip plaats. Terwijl de boomlange bondskanselier aan het praten was met een aantal topondernemers werd zeven kilometer verderop de schadeclaim van DM 217 bestudeerd. De afzender was de Duitse overheid.

Het nieuwe onderkomen van de Bondsdag in Bonn, het Schurmann-complex, had het visitekaartje moeten worden voor de bouwers van de Hollandsche Beton Groep (HBG) in Duitsland. Het werd een nagel aan de doodskist van de Rijswijkse onderneming.

Met trots meldde het bedrijf januari 1991 dat dochter HBW Beton- und Wasserbau in Bremen de opdracht voor de parkeergarage voor de Bondsdag had verworven. De waarde in die dagen was f. 76 miljoen, maar bleek uit te komen op f. 136 miljoen. Later kreeg men ook nog de vervolgopdracht voor de bovenbouw. HBW was de penvoerder van beide poen en de totale bouwwaarde had een niveau bereikt van over de DM 350 miljoen.Op de valreep van het jaar 1993 liep de kelder als gevolg van de hoge waterstand van de Rijn onder water. Een wand ter bescherming van het complex bleek om onduidelijke redenen te zijn afgebroken. Het water had vrijspel en zorgde ervoor dat het dure complex onbruikbaar werd.

Verzekeringsindustrie

De schuldvraag kent niet alleen een technische component. Over dit deel loopt overigens nog een onderzoek. In de Duitse media is uitgebreid het overheidsbeleid aan de kaak gesteld. Rollend gingen de ambtenaren over straat en koppen vielen. Aanleiding was de zwakke controle vanuit de Duitse centrale overheid, de opdrachtgever voor het gebouw. Het verklaart waarom achter de schermen inmiddels HBW en de overheid de optie bespreken om een langdurig proces te vermijden, dat dan alleen maar verliezers zal opleveren. Het is verstandig als HBG tot overeenstemming kan komen met de verzekeringsindustrie.

Het zou betekenen dat HBG “slechts enkele tientallen miljoenen ” kwijt zou zijn en dat is altijd minder dan bijna een kwart miljard gulden. Financieel is dat geen probleem omdat men een ruim gevulde kas heeft. Onduidelijk blijft wat de nieuwe burgemeester van Bonn, Frau Barbel Dieckmann, kan bereiken. Zij is tegen sloop. Dat opent voor HBG misschien het perspectief om met steun van de verzekeraars aan de nieuwbouw te ke gaan werken.

Imago

Het snel oplossen is noodzakelijk om rust in de tent te brengen. Het imago van HBG heeft nationaal en internationaal een stevige deuk opgelopen en voor de opdrachtverwerving is dat niet echt prettig. Dagelijks moet men voor tientallen miljoen guldens opdrachten binnenhalen om de omzet van boven de f. 5 miljard te bereiken.

De gevolgen van de Schurmann-affaire is niet alleen een geschonden imago. Het aandeel houdt op de lokale markt van de Amsterdamse Effectenbeurs ook de gemoederen bezig. Beleggers in HBG hebben nochtans weinig vertrouwen in een goede afloop van de zaak. Ditmaal leverde het fonds f. 2,50 in op f. 251. Hetzelfde gebeurde ook begin 1993 toen aandeelhouders lucht krijgen van de zaak. Het aandeel zakte destijds ook, maar wist in de maanden daarna op te klimmen tot f. 336,50. Analisten tonen weinig vertrouwen in de uitleg van het bedrijf en adviseren verkoop.

Reageer op dit artikel