nieuws

Robot inspecteert en reinigt ventilatiekanaal

bouwbreed

Van Kasteren Schoonmaakbedrijf (VKS) uit Veghel heeft een robotsysteem in gebruik genomen om luchtbehandelingskanalen te reinigen.

De Bandy-II robot kan vanuit bestaande ingangen in de ventilatiekanalen (verdeelstukken, klepkasten, inspectieopeningen e.d.) met behulp van een videocamera inspecties uitvoeren tot een afstand van dertig meter. Als de robot wordt voorzien van borstels kan hij over eenzelfde afstand de kanalen reinigen. Daarvoor staan diverse hulpstukken ter beschikking, zoals borstels voor rond, rechthoekige en ovale kanalen en blaasunits voor het reinigen van inwendig geisoleerde kanalen. Met een speciaal hulpstuk is het ook mogelijk om lekkende kanalen te dichten. Op een monitor is het hele schoonmaakproces te volgen.

De robot zorgt volgens VKS niet alleen voor een snellere, maar ook voor een betere reiniging dan andere methoden. Het bedrijf garandeert dat er na reiniging minder dan een gram vuil per vierkante meter achterblijft.

Bijkomend voordeel van de nieuwe reinigingsmethode is dat aan de hand van een videoband de situatie in de luchtkanalen aan de opdrachtgever kan worden getoond.

Reageer op dit artikel