nieuws

Restanten van verdronken dorp weer zichtbaar

bouwbreed Premium

Het NOS-tv-programma ‘Van Gewest tot Gewest’ besteedt vrijdagavond a.s. aandacht aan het verdronken Zeeuwse boerendorp Valkenisse. In de Middeleeuwen lag deze plaats op Zuid-Beveland, in een polder aan de oever van de Honte (tegenwoordige Westerschelde). Door het opdringende water moest het gebied tegen het eind van de zeventiende eeuw worden prijsgegeven. Het dorp werd afgebroken, voor zover het bouwmateriaal nog bruikbaar was.

Voor de overblijfselen van Valkenisse bleef de tijd stilstaan en dat maakt het voor archeologen interessant. De resten liggen nu buitendijks en met tussenpozen van tientallen jaren worden ze door de verplaatsing van de stroomgeulen beurtelings bedekt onder slib en weer blootgespoeld.

Op dit moment is het oude Valkenisse met laag water weer zichtbaar en de oudheidkundigen maken daarvan gebruik om hun kennis over het middeleeuwse Zeeland te vergroten. Een NOS-televisieploeg was erbij. De uitzending van Van Gewest tot Gewest is van 19.30-19.55 uur te zien op Nederland 3.

Reageer op dit artikel