nieuws

Peter Visser: Vakgebied zo breed mogelijk maken Elektrotechnische branche wacht goede toekomst

bouwbreed Premium

Het elektrotechnisch installatiebedrijf gaat een goede toekomst tegemoet. Daar is Peter Visser, de 34-jarige directeur van Visser Elektrotechniek BV uit Beverwijk zeker van. Jaap Barendrecht

Daarom heeft hij samen met zijn jaar oudere broer Huib graag het nu 75 jaar oude bedrijf van zijn vader overgenomen. De jonge ondernemers zien veel mogelijkheden, zo bleek uit een gesprek met Peter, “om er wat van te maken”.

Dat het niet altijd gemakkelijk zal gaan hebben de twee directeuren al ondervonden. “Door de recessie maar ook door de bezuinigingen bij Hoogovens hebben we een moeilijke tijd achter de rug.” Maar, al groeien de bomen nog niet tot in de hemel, de vooruitzichten zijn weer positief en de orderportefeuille voor dit jaar is redelijk gevuld. En op de langere termijn ziet de toekomst er niet alleen voor Visser maar ook voor de gehele elektrotechnische branche er helemaal niet zo somber uit.

Peter legt uit: “Het is wel noodzakelijk je vakgebied te verbreden. Met andere woorden: meer te doen dan alleen maar het installeren van een ‘normale’ elektrische installatie. Zo moet er nog heel veel werk worden verzet op het gebied van beveilingsinstallaties. Daar is, zowel bij particulieren als bij bedrijven nog een grote markt voor. Ook op het gebied van bijvoorbeeld datanetwerken, gebouwbeheersystemen, oproepsystemen, allemaal zaken die wij in ons pakket hebben, ligt er nog veel werk te wachten. Een pluspunt is ook, dat je, zoals wij, een eigen ontwerpafdeling hebt, zodat je in nauw overleg met de opdrachtgever een installatie exact naar zijn wensen kunt ontwerpen.”

Het uitgebreide programma vereist wel, dat er hoogwaardig personeel moet zijn om aan de wensen van de klanten te ke voldoen. “We laten onze mensen ook via cursussen en dergelijke bijblijven in hun vakgebied. De medewerkers zijn toch je bedrijf en investeren in je bedrijf is hoogst noodzakelijk.” De directie heeft in de korte tijd van haar optreden wel al geleerd dat “het je niet komt aanwaaien”.

“Je moet hard knokken en er bovenop zitten. Maar nog belangrijker is dat je je vertrouwensrelatie met de klanten behoudt door een goede kwaliteit te leveren tegen een verantwoorde prijs. Dat een uitstekende nazorg daarbij hoort is vanzelfsprekend.”

Voorlopig denkt de directie nog niet aan groei. “We vinden het in deze tijd al mooi dat we veertig mensen aan het werk ke houden.” Maar als de markt aantrekt wil Visser best groter worden. “Laten we maar zo flexibel mogelijk blijven.” zo neemt Peter Visser zich voor. De verstandhouding met collega-bedrijven is uitstekend; daarom ziet hij vooralsnog meer in een ‘lenen’ van medewerkers bij elkaar dan het aantrekken van nieuw vast personeel.

Lampenwinkel

Visser Elektrotechniek is driekwart eeuw geleden begonnen als een lampenwinkel die opa Visser samen met zijn vrouw aan de Breestraat in Beverwijk stichtte.

Vader Visser (nu 66) is de man die het bedrijf vooral na de oorlog uitbouwde tot een elektrotechnisch installatiebedrijf. De winkel aan de Breestraat is nog tot voor kort in bezit van Visser geweest. Er werd hoogwaardige audio- en videoapparatuur verkocht, maar de nieuwe directie besloot, hoewel met enige weemoed in het hart, de winkel af te stoten. “Een verantwoord rendement is voor een bedrijf erg moeilijk uit een dergelijke winkel te halen,” zegt Peter Visser, “we richten nu al onze aandacht op het installatiewerk, dat is onze kernactiviteit.”

Projecten

Wat de poen betreft: Visser Elektrotechniek heeft zijn aandacht altijd gericht op de utiliteitssector met vaste relaties als Hoogovens, Deka-markt (distributiecentrum vleescentrale en ongeveer vijftig winkels), en Fina benzinestations.

Daarnaast heeft Visser tientallen verzorgingstehuizen van installaties voorzien. Onder de nieuwe directie zijn al het gasbedrijf in Heemskekrk, de nieuwe visafslag in Den Oever en grote poen op Schiphol gerealiseerd.

De directie van Visser Elektrotechniek uit Beverwijk: Peter en Huib Visser.

Kees Blokker

Het complex van Gasbedrijf Midden Kennemerland, waarvoor Visser Elektrotechnisch de installaties verzorgde.

Reageer op dit artikel