nieuws

Overzicht negentiende eeuwse architectuur

bouwbreed Premium

Tien jaar geleden verscheen het royaal uitgegeven boek van Claude Mignot over de negentiende eeuwse architectuur in vooral Europa. Bij het Taschen Verlag verscheen nu een herdruk tegen consumentvriendelijke prijs.

Het boek geeft een overzicht van bouwstijlen en opvattingen uit de vorige eeuw. De architectenopleiding aan de Parijse Ecole de Beaux-Arts had een wereldwijde invloed op ontwerpers met de scholing in klassieke bouwkunst. Vooral de Amerikaanse studenten gebruikten voor torenhoge kantoorgebouwen en representatieve overheidsgebouwen klassieke stijlen. Maar ook Europeanen wisten raad met de historische invloeden voor bijvoorbeeld nieuwe parlementsgebouwen in Wenen, Praag en Londen.

Daarnaast werden door de ontwikkelingen van materialen zoals gietijzer nieuwe wegen geopend voor ingenieurs. Het Crystal Palace en de lange bruggen voor spoorwegen werden mogelijk in zeer uiteenlopende vormen. In de Amerikaanse bouw leidde het gietijzer, met de uitvinding van de lift, tot nieuwe mogelijkheden in hoge gebouwen. Nieuwe bouwtypen ontstonden voor grote bibliotheken, expositiegebouwen en perronoverkappingen. Naast gietijzer maakte ook het profielijzer een snelle ontwikkeling door. Zo werden in de negentiende eeuw de kiemen gelegd voor de moderne architectuur. Mignot slaagde er in om deze eeuw overzichtelijk in kaart te brengen. De goed verzorgde herdruk in het Engels maakt deze materie voor een vriendenprijs bereikbaar.

Claude Mignot: ‘Architecture of the 19th century’. Uitgave: Benedikt Taschen Verlag, Keulen 1994. Inmporteur Librero, Hedel. Formaat: 24 x 30 cm, 324 blz.

ISBN: 3 8228 9032 4.

Prijs: (gebonden) – 49,50.

Het parlementsgebouw in Wenen van de Deense architect Theophil Hansen uit 1873.

Reageer op dit artikel