nieuws

Nieuwbouw vormt geen bedreiging baggersector

bouwbreed

“De baggersector wordt niet bedreigd door overcapaciteit nu er her en der over de wereld nieuwe schepen worden gebouwd. Het gaat over het algemeen om vervangingsinvesteringen”, aldus ir. R.B. Schermer, voorzitter Raad van Bestuur Ballast Nedam.

“Het baggerschip dat wij vorige week bij een dochter van IHC hebben besteld vervangt twee verouderde boten. Deze twee schepen konden we niet verder moderniseren.”

Schermer probeerde gisteren op de jaarlijkse start van het financiele jaar, de Presidents’ Lunch, verhalen over overcapaciteit af te remmen. Analisten van onder andere ING waarschuwen nu de grote opdrachten uitblijven voor de gevaren die kleven aan nieuwbouw. Niet alleen Ballast Nedam laat bouwen maar ook de HAM en Jan de Nul. Het gevolg van de berichten is dat het aandeel van de baggeraar Koninklijke Boskalis Westminster naar een dieptepunt zakt.

Moeilijk

De bestuursvoorzitter van Ballast Nedam signaleerde wel een moeilijke baggermarkt. “De overheden zijn belangrijke opdrachtgevers en die laten het op dit moment afweten. De laatste acht jaar hebben we geen verlies geleden, maar het is een van de jaren dat het wat minder zal gaan. Er ligt voldoende werk anders hadden we geen nieuw schip besteld.”

Over de prestaties van zijn gehele bedrijf in 1994 is Schermer niet ontevreden. Zo werden met een aantal acquisities onderdelen versterkt. Over het verlanglijstje voor dit jaar laat de Ballast Nedam-topman zich niet uit. “Voor 1995 is er een investeringspot gevormd, die we naar behoeften ke aanwenden voor aankopen. Hiermee willen we de activiteiten van de Nederlandse onderdelen versterken.”

De samenwerking met grootaandeelhouder Hochtief krijgt langzaam vorm. Na een aantal mislukte gezamenlijke intekeningen moet de combinatie Ballast/Hochtief dit jaar succesvoller zijn. “Daarnaast hopen we ook via Hochtief op de Duitse markt actief te ke gaan worden.”

Reageer op dit artikel