nieuws

Maquette als model niet bedreigd door computer

bouwbreed Premium

De maquette als model van de werkelijkheid wordt niet bedreigd door de computer. Integendeel, de computer blijkt een hulpmiddel bij het perfectioneren van de maquette.

Dat is de mening van Karl J. Spaaij van Spaaij BV te Bunschoten. “Ondanks de opkomst van driedimensionale beelden in de computer en 3D-tekeningen is en blijft de maquette de meest geeigende manier om een nieuw bouwwerk in beeld te brengen. Men kan eromheen lopen, de verhoudingen ten opzichte van auto’s, bomen en schaalfiguren zien. Ook kan de bestaande omgeving erbij betrokken worden. Kortom, de maquette is werkelijk driedimensionaal”, aldus Spaaij.

Hij wijst er op dat opdrachtgevers vaak niet bouwtechnisch geschoold zijn. Een bouwplan beoordelen aan de hand van tekeningen vraagt een grote mate van deskundigheid. Bij een maquette is dat niet het geval.

Zo perfect mogelijk

Volgens Spaaij is de belangrijkste reden voor het vervaardigen van een maquette, dat het bijdraagt aan het binnenhalen van een bouwopdracht. Het spreekt vanzelf dat de maquette daarom zo perfect mogelijk moet zijn. Vroeger was het een stuk handwerk. De maquettebouwer maakte gebruik van mes, passer, potlood, liniaal en nog wat handgereedschap. Tegenwoordig wordt ook gewerkt met de computer en daaraan gekoppelde apparatuur.

Daardoor wordt de grootst mogelijke nauwkeurigheid en strakheid bereikt. De maquettebouwer laat de onderdelen automatisch snijden en plakt ze vervolgens op hun plaats. Door het gebruik van de computer is het mogelijk om meer details aan te brengen. Het is ook mogelijk om demontabele maquettes te maken, om bijvoorbeeld het interieur van een gebouw te ke laten zien.

Een maquette kan bijvoorbeeld behulpzaam zijn bij het indelen van een fabriekshal met machines. Op die manier wordt een duidelijk inzicht verkregen van een ruimte.

Detail

De inrichting van een kantoor of woonhuis kan in detail weergegeven worden. Met behulp van een camera kan een opdrachtgever een goede indruk krijgen van de sfeer van de inrichting. Het is zelfs mogelijk om onderdelen van een maquette te laten bewegen met behulp van elektromotoren. Ook het effect van een bepaalde belichting is met behulp van een maquette na te gaan.

Voor massastudies kan volgens Spaaij vaak beter worden volstaan met schetsmaquettes of driedimensionale computertekeningen. Zulke maquettes of tekeningen ke onnodige kosten in een later stadium voorkomen.

Maquette van twee woningen, vervaardigd door Spaaij. Het rechter woonhuis heeft een opengewerkt dak, waardoor het interieur van de verdieping is te zien.

Reageer op dit artikel