nieuws

Lorrie aangepast voor hellende daken

bouwbreed

RBB heeft zijn Daklorrie aanzienlijk verbeterd. Met de daklorrie worden de dakpannen over het dak getransporteerd. De lorrie is veel slanker van uitvoering geworden. De profielen zijn versmald. Het drie stel bovenwielen is vervangen door enkele wielen in de vorm van een diabolo. Dat scheelt derhalve drie wielen.

De twee geleiders aan de onderkant zijn verlengd en versmald ten opzichte van de vorige lorrie. Door de nieuwe plaatsing van de wielen en geleiders kan de lorrie in de verste uithoeken van het dak komen. Verder is het plateau van de lorrie in hellingshoek traploos in elke stand te zetten met behulp van een gasveer. Daardoor zijn de dakpannen altijd horizontaal op het plateau te plaatsen voor verwerking. Het plateau zelf, dat voorheen was gemaakt van geperforeerd staalplaat is nu vervangen door een kunststofplaat gevat in een aluminium raamwerk.

Vervolgens is de lorrie voorzien van een handvat, waardoor hij gemakkelijk door een dakdekker is te dragen. De naam daklorrie is hiermee een beetje achterhaald. Door de lichtgewichtuitvoering zou ‘Dakmate voor het hellende dak’ nu beter op zijn plaats zijn. Met hoeveel dakpannen de ‘lorrie’ mag worden belast is nog een punt van discussie. RBB te Montfoort is van plan dit probleem door middel van een prijsvraag op de Bouwbeurs op te lossen.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels