nieuws

Leek herbouwt Joodse Schooltje

bouwbreed

Bouwbedrijf Siersma BV uit Leek herbouwt in deze plaats het zogenaamde Joodse Schooltje in authentieke stijl. Het uit 1856 stammende, 24 m2 grote gebouwtje werd vorig jaar afgebroken om plaats te maken voor een nieuw fietspad. Vanwege de historische waarde van het schooltje besloot de gemeente Leek het pand uiteindelijk dertig meter verderop te laten herbouwen.

Leek had vroeger een bloeiende Joodse gemeenschap, waaraan slechts een kerkhof en dit schooltje nog herinneren. In 1938 werd er voor het t les gegeven in het pand dat daarna dienst deed als woonhuis en garage. De stichting Samuel Levie is de nieuwe eigenaar en beheerder van het schooltje, dat zal fungeren als informatiecentrum en tentoonstellingsruimte over de Joodse gemeenschap.

Reageer op dit artikel