nieuws

Kuiken Show 1995 is Bauma te snel af

bouwbreed

Het gebeurt niet al te vaak dat in Nederland een wereldpremiere van bouwmaterieel wordt gepresenteerd. Tijdens de Kuiken Show 1995, die op 26, 27 en 28 januari zal worden gehouden, ke de bezoekers als eerste ter wereld kennismaken met twee heuse wiellader-wereldprimeurs van Volvo BM.

Het is inmiddels een goede gewoonte in Emmeloord geworden om omstreeks deze tijd een machine-show te organiseren om de markt te informeren over hetgeen er de rest van het jaar in zijn algemeenheid van Kuiken N.V, te verwachten is. Voor dit jaar heeft men voor dit doel de data 26,27 en 28 januari, dus komend weekeinde, daarvoor gereserveerd.

Zo vlak voor de Bauma ’95, die toch inmiddels erkend is als de grootste en meest invloedrijke beurs van bouwmaterieel ter wereld, een wat moeilijke zaak. Immers juist Munchen is de plaats waar de grote en minder grote producenten hun laatste ontwikkelingen wensen te tonen. Om echter de Kuiken Show 1995 de allure te geven die deze verdient maar vooral ook omdat Kuiken NV de oudste Volvo-dealer ter wereld is kan men in Emmeloord twee wereldprimeurs bewonderen: de Volvo BM L90C en de Volvo BM L120C.

Daarnaast brengt Kuiken nog de nieuwe PPM ATT590 en zal van fabrikant Sennebogen de nieuwe mobiele 40-tons hydraulische kraan van het type 640 M te bewonderen zijn.

De nieuwe wielladers van Volvo zijn de opvolgers van hun succesvolle voorgangers, de L90B en de L120B. De nieuwe L90C zit in de 13,7 – 16,1 tons klasse en de L120C beweegt zich in het segment 17,9 – 20,2 ton. Beide wielladers worden nu standaard geleverd met een Low Emission motor. Deze motoren voldoen, zonder daarbij vermogen te moeten inboeten, aan de strengste milieu-eisen, die zeker tot het jaar 2000 gelden. ook bij lage toerentallen hebben beide Volvo krachtbronnen een zeer hoog koppel. De motor van de L90C levert een vermogen van 113 kW (153 pk) en heeft daarbij een koppel van 690 Nm bij 1100 toeren. De motor die in de L120C ligt levert 148 kW (201 pk) en bereikt bij 1100 toeren een koppel van 920 Nm. Met deze prestaties is de brandstofconsumptie beduidend gunstiger.

De nieuwe wielladers nu ook over het welbekende TP-hefframe, zodat door het gehele hefbereik een hoog uitbreekkoppel en een vrijwel perfecte parallelgeleiding wordt bereikt. De gekoelde ingebouwde natte schijfremmen zijn onderhoudsvrij en zorgen voor een groter remvermogen. Daarnaast zijn beide machines uitgerust met APS-II. Deze tweede generatie Automatic Power Shift beschikt over een hoog/laag stand, waardoor de transmissie optimaal aan het terrein kan worden aangepast. De hydrostatische besturing is ‘load-sensing’ zodat de machines stabiel en makkelijk manoeuvreerbaar zijn.

Ook in deze nieuwe wielladers wordt de machineconditie continue bewaakt door het Contronic elektronische controlesysteem. De geavanceerde hydrauliek zorgt voor een optimale balans tussen de verschillende componenten. M.a.w voldoende vermogen precies daar waar het gevraagd wordt. De cabine is ontworpen volgens het Volvo Care Cab concept. Hierbij is het geluidsniveau zo laag mogelijk gehouden en bedraagt LPA 70 dB(A). De grote voorruit biedt een optimaal overzicht op het werk, de hefarmen, het uitrustingsstuk en de werkomgeving.

Sennebogen 640M

Tijdens de Kuiken Show introduceert Kuiken Cramat de nieuwe Sennebogen 640M. Deze kraan is standaard uitgerust met een nieuw optopsysteem. In plaats van lier en hijsdraad vond het op- en aftoppen plaats met behulp van een sterke cilinder. Hierdoor gaat het op- en aftoppen sneller in zijn werk en worden de werkcycli kleiner. De motor is een krachtige watergekoelde Deutz diesel met directe inspuiting. Bij 2000 toeren levert deze motor een vermogen van 145 kW (198 pk). Het hydraulisch systeem, vier-circuits PCS (Priority Control System) is efficient en zorgt voor een optimale balans tussen de verschillende componenten.De twee-assige onderwagen beschikt over vier volledig hydraulische stempels De rijsnelheid van de Sennebogen 640M bedraagt maximaal 14 km/uur. Standaard heeft de 640M een gewicht van 34.000 kg.

Het PPM-programma is verder uitgebreid met de ATT 590. Deze kraan is voorzien van een 6x6x6 aandrijving en een Mercedes motor. Het toegepaste Flowmatic hydraulieksysteem en de hydrostabiele vering zijn hetzelfde als men aantreft bij de Quatral kranen van dit merk. De kraan beschikt over een hoofdgiek van 40 meter terwijl daarnaast nog een hulpgiek van 15 meter lengte ter beschikking is.

Standaard is de ATT 590 uitgerust met een contragewicht van 5,6 ton terwijl optioneel 10 ton ter beschikking is. De kraan is voorzien van Kessler assen en staat op banden in de maten 1600 x 25 of 20.5 x 25. Naast de nieuwe machines zijn ook de overige modellen uit het Volvo BM wielladerprogramma te zien; L50B, L70B, L150, en L180. De dumperlijn is vertegenwoordigd door de A25C en A30. Van de Zettelmeyer mini-laadschoppen zijn in ieder geval de ZL302, 402, 602sl, 702, 802si, en de nieuwe ZL1002i aanwezig. Ook de Hydrema graaflaadcombinaties en dumpertrucks zullen te bewonderen zijn. Een greep uit het Akerman hydraulische graafmachines completeert het programma grondverzetmaterieel. Daarnaast zijn er nog de uitrustingsstukken van TOJO en Holms aanwezig.

Kuiken Cramat is vertegenwoordigd met PPM-mobiele-kranen, Sennebogen-kranen en twee verreikers van het merk Trak. De afdeling landbouwtractoren tenslotte zal een goed beeld geven van de Valmet tractorlijn door in elk geval de totale Mezzo-serie te showen.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels