nieuws

Kralinger Hout blijkt uniek bos

bouwbreed Premium

Het oudste gedeelte van het Rotterdamse stadsbos heeft een hoge natuurwaarde en is uniek voor de Rotterdamse regio. Dit blijkt uit een onderzoek in het Kralinger Hout door het Instituut voor Bos- en Natuuronderzoek (IBN) uit Wageningen.

Vanwege deze natuurwaarde zijn de mogelijkheden tot uitbreiding van recreatieve evenementen in het bos beperkt. Dit geldt ook voor het Concours Hippique International.

Ir. J. Guldemond die het onderzoek uitvoerde bestudeerde in 1993 de gebruiksaspecten van het Kralingse Bos. Het gedeelte van het bos waar het Concours Hippique moet plaatsvinden maakt deel uit van de rand van het bos, een gebied dat erg kwetsbaar is. Het gewraakte perceel meet 5000 vierkante meter en er staan circa 100 bomen.

Actievoerders en ecologen grijpen de conclusies van Guldemond aan om te pleiten voor het behoud van de bomen. Voorstanders van het Concours Hippique daarentegen menen dat houtkap de gezondheid van het Kralinger Hout juist bevordert.

Ambtenaren werken aan alternatieven voor houtkap in het bos. Voor 1 maart wordt een voorstel gepresenteerd. Indien die uiterste datum niet wordt gehaald, vraagt het Rotterdamse college van burgemeester en wethouders aan de gemeenteraad toestemming om via een bestuurlijke aanwijzing een passende accommodatie voor het Concours Hippique te vinden.

Reageer op dit artikel