nieuws

Kortgeding tegen sloop van Geinwijk

bouwbreed Premium

Een bewoner van de flat Geinwijk in de Bijlmermeer heeft vrijdag via een kortgeding geprobeerd sloop van de flat waarin hij woont tegen te gaan. Hij wil dat de sloop wordt uitgesteld tot de rechter in een bodemprocedure, die nog aanhangig is uitspraak heeft gedaan. Woningcorporatie Nieuw Amsterdam wil op 9 januari beginnen met voorbereidingen voor de sloop van Geinwijk.

Het kortgeding is een van de vele acties die bewoners van de flats Geinwijk en Gerenstein voeren voor het behoud van de gebouwen. De bewoners zijn niet bij voorbaat tegen sloop maar, betichten de woningcorporatie van oneerlijkheid. Zo zou de organisatie zich niet houden aan de inspraakregels, is de onkosten vergoeding van – 5000 te laag en ook zou de organisatie verkeerde informatie hebben verschaft aan de kantonrechter, die zich eerder dit jaar al met de sloop van de flats bezighield. De corporatie ontkent de beschuldigingen.

De sloop van de twee flatgebouwen is onderdeel van een ingrijpende herwaardering van de verloederde Bijlmer. Het sloopbesluit werd al in 1992 genomen door de gemeenteraad. Op de plaats van de gebouwen moeten onder meer sociale huurwoningen en koopwoningen worden gebouwd. Het gemeentebestuur hoopt nieuwe bewoners aan te trekken waardoor de eenzijdige bevolkingssamenstelling van de Bijlmer wordt doorbroken.

Rechtbankpresident mr. R. Gisolf doet op donderdag 12 januari uitspraak.

Reageer op dit artikel