nieuws

Koppeling bestek met Bouw-CD al operationeel

bouwbreed Premium

Kubus informatiesystemen te Eindhoven beschikt al over een koppeling tussen de Bouw-CD van NBD en een Stabu bestekverwerker onder MS-Windows. Volgens Kubus is deze koppeling reeds enkele maanden operationeel en leverbaar.

Volgens ir. E. Pijnenburg van Kubus informatiesystemen loopt deze ontwikkelaar en leverancier van software daarmee voorop. Kubus heeft de snelst groeiende gebruikersgroep van Stabu programmatuur. De Stabu-besteksverwerker is reeds anderhalf jaar geleden in een versie voor MS-Windows verschenen. Pijnenburg benadrukt dat het niet gaat om een Dos-versie met windows, maar om een voor MS-Windows geschreven programma.

Hij verklaart de voorsprong van Kubus uit het feit, dat het om een heel jong bedrijf gaat. Tweeeneenhalf jaar geleden heeft Kubus informatiesystemen zich zelfstandig gemaakt. Oorspronkelijk was het bedrijf de afdeling automatisering van architectenbureau Kovos. In eerste instantie zijn er toepassingen voor dit bureau gemaakt. De software was toen nog gebaseerd op de Atari computer, maar al snel is men overgegaan op de ontwikkeling van programma’s voor MS-Windows. Volgens Pijnenburg is het resultaat zeer gebruikersvriendelijk, zowel geschikt voor beginnende gebruikers als voor geroutineerde bestekschrijvers.

Tekstverwerker

De bestekschrijver van Kubus heeft meer weg van een tekstverwerker dan van een database. De bestekschrijver kan veel meer doen voor wat betreft de lay-out. Hij of zij kan grafische kenmerken toevoegen die niet alleen bij het afdrukken, maar ook op het scherm al effect sorteren. De regels van een bestek ke bijvoorbeeld veel breder gemaakt worden dan van een standaard Stabu lay-out. De leesbaarheid van een bestek kan op die manier worden verbeterd, zonder dat de koppeling met bijvoorbeeld de begroting verloren gaat.

Het begrotingsprogramma van Kubus heeft een ingebouwd spreadsheet. Gegevens uit het spreadsheet zijn te gebruiken in de begroting. Ook ke bijvoorbeeld staartberekeningen met behulp van het spreadsheet uitgevoerd worden. Het Kubus begrotingsprogramma heeft een onbeperkt aantal niveaus en het is mogelijk om te begroten zonder het aanbrengen van coderingen.

Het begrotingsprogramma is geschikt voor alle fasen van een po, van de eerste raming tot aan directiebegroting en nacalculatie.

Reageer op dit artikel