nieuws

Jorritsma versnelt aanleg Maaskaden

bouwbreed Premium

Minister Jorritsma, die gisteren persoonlijk poolshoogte kwam nemen in het overstroomde gedeelte van Limburg, stelt direct geld ter beschikking voor de bouw van zestig kilometer kade langs de Maas in het zuiden van Limburg. De plannen voor de aanleg van deze kaden waren al gereed, maar ze zouden pas over twee jaar tot uitvoering komen. Jorritsma vindt dat te lang duren. Na overleg met andere leden uit het kabinet zal ze een rijksgarantie afgeven.

Eind vorig jaar presenteerde de commissie-Boertien een rapport naar aanleiding van de wateroverlast van december 1993. Volgens de werkgroep zou de kans op overstromingen van de Maas in de toekomst zijn te voorkomen door de rivier over een lengte van 180 kilometer te verbreden en te verdiepen.

Bovendien zou er ruim zestig kilometer nieuwe dijk moeten komen in de Maasvallei. De werken zouden over twee jaar ke starten. De gehele uitvoering van het po zou vijftien tot twintig jaar in beslag nemen.

Meteen na het verschijnen van het rapport verklaarde de Limburgse gouverneur Van Voorst tot Voorst al dat wat hem betreft de uitvoering veel eerder moet beginnen. Ook Provinciale Staten van Limburg maanden tot spoed. Nu het Maaswater weer overlast veroorzaakt, zijn alle Limburgse verzoeken om snelle actie herhaald. Jorritsma vindt echter dat over de verdieping en de verbreding van de Maas nog wel langer met de overheden gesproken zal moeten worden.

Reageer op dit artikel