nieuws

Japan zet lening voor Iraanse dam door

bouwbreed

Protesten uit onder meer de Verenigde Staten en Israel ten spijt stelt Japan aan Iran de tweede tranche beschikbaar van een lening voor de bouw van de dam Godar-e Landar in de rivier Karun. Met deze betaling is ruim f. 920 miljoen gemoeid. Later volgt een derde tranche die het totaalbedrag op ruim f. 2,4 miljard brengt.

De lening kent een looptijd van 25 jaar. Iran krijgt in de eerstkomende zeven jaar vrijstelling van aflossing. Japan rekent een rente van drie procent. De Japanse premier Murayama liet de Amerikaanse president Clinton en diens minister voor buitenlandse zaken Christopher weten dat het besluit van Tokyo steun betekent voor de gematigden in Iran. Washington en Jerusalem willen Iran internationaal blijven isoleren omdat het land terroristische groeperingen financiert en vergaande militaire en nucleaire ambities koestert.

Binnenkort vindt de aanbesteding plaats van de genoemde dam. De uitvoering van de eerste fase vergt 54 maanden. Het werk moet een dam opleveren met een hoogte van 164 meter en een waterkrachtcentrale met een vermogen van 1000 MegaWatt. Tot de niet-Iraanse deelnemers aan de geinteresseerde consortia behoren onder meer het Braziliaanse Construtora Andrade Gutierrez, de Duitsers Ed Zueblin en Walter-Bau, het Oostenrijkse Illbau, het Italiaanse Italprade en de Zuidkoreanen Daelim en Hyundai.

Reageer op dit artikel