nieuws

Israel wil belasting heffen bij verkoop luxe woningen

bouwbreed

Makelaars in Israel hebben geschrokken gereageerd op het voorstel van een lid van het Israelische parlement (de ‘Knesset’) om belasting te gaan heffen op de verkoop van luxe appartementen aan buitenlanders.

Volgens het parlementslid Gideon Saguy van de Israelische Arbeiders Partij bestaat er in verschillende Europese landen, waaronder Zwitserland, zo’n wet. Deze maand wordt het wetsvoorstel in de Knesset behandeld.

Het parlementslid verklaarde dat door de verkoop van luxueuze appartementen aan buitenlanders, de prijs ervan enorm wordt opgedreven en dat aannemers nu alleen bereid zijn om dure appartementen te bouwen. Buitenlanders zien de aankoop van appartementen in Israel voornamelijk als een investering aldus Saguy.

Hij komt niet voor niets nu met dit voorstel. Zoals Cobouw vorig jaar berichtte is het laatste half jaar de verkoop van luxe appartementen aan buitenlanders, vooral Mexicaanse, Belgische en Zuidafrikaanse-Joodse families, in Israel enorm toegenomen. De prijzen stegen met liefst 63% binnen een tijdsbestek van anderhalf jaar.

Exorbitante prijzen

Ook in de laatste twee maanden van 1994 zette de trend door. Een Mexicaanse familie kocht bijvoorbeeld een vijfkamerappartement in de ‘Hof Ha-Carmel’ toren in Haifa voor $500.000 en een vertegenwoordiger van de net opgeleverde ‘Opera-Toren’ aan de boulevard van Tel-Aviv, verklaarde dat al meer dan 80% van de appartementen in de woontoren zijn verkocht (voor een totale waarde van bijna $40 miljoen). In december ging een driekamerappartement (100 m2) in de ‘Opera-Toren’ voor $704.000 van de hand, een 200 m2 appartement kostte $1,36 miljoen.

Maar ook de in aanbouw zijnde luxueuze woontorens gaan als warme broodjes over de toonbank. Van de ‘Migdalot-Toren’ vlakbij de boulevard van Tel-Aviv, de hoogste woontoren (23 etages) in Israel, is nu al meer dan de helft van de appartementen verkocht, voornamelijk aan Canadees-Joodse families. Het po is gefinancierd door Canadese investeerders; totale bouwkosten: $50 miljoen.

Dodensteden

Enige waarheid schuilt er wel in de verklaring van het parlementslid en dan met name over het feit dat het de buitenlanders alleen om investeringen gaat. Een goed voorbeeld hiervan is het miljoenen po ‘Davia’s’ Village’, vlakbij de muren van de ‘Oude-Stad’ van Jeruzalem. De eerste fase van het po – 50 zeer luxe appartementen, elk boven de $1 miljoen – is reeds enige maanden voltooid en voor 90% verkocht aan buitenlanders. Als men door het in architectonisch opzicht geslaagde po loopt, heeft men het gevoel dat je in een dodenstad loopt; slechts drie tot vijf appartementen zijn werkelijk bewoond, de rest zit op slot en de eigenlijke bewoner woont ‘voorlopig’ nog in Amerika of ergens in Europa.

De in aanbouw zijnde ‘Migdalot’ toren, met 23 etages de hoogste in Tel-Aviv, wordt in juli opgeleverd. De drie best verkochte woontorens: de ‘Opera Tower’ met de in aanbouw zijnde ‘Migdalot Tower’. Daartussen nog een glimp van de ‘King David Tower’.

Reageer op dit artikel