nieuws

Hochtief krijgt van het Kartelbureau pin op neus

bouwbreed

Het bouwconcern Hochtief AG uit Essen mag zijn 20 procent-aandelen bij de concurrerende bouwgigant Philipp Holzmann AG uit Frankfurt niet verhogen tot 35 procent. Het federaal kartelbureau heeft Hochtief gisteren de aankoop van 15 procent Holzmann-aandelen definitief verboden. De boze aannemer gaat in beroep.

“Hadden wij toegestemd in de plannen van Hochtief dan zouden beide concerns op de markt van poen met een bouwvolume van DM 50 miljoen DM en meer oppermachtig zijn geworden”, aldus woordvoerder Jurgen Kiecker van het kartelbureau. “Hochtief/Holzmann zouden gemeenschappelijk rond 34 procent van deze markt veroveren. Dan zou het aandeel van beide concerns meer dan dubbel zo hoog zijn dan het aandeel van hun grootste concurrent, de Walter-Gruppe en hoger dan alle aandelen gezamenlijk van de vijf concurrenten die kleiner zijn dan Holzmann, Hochtief en de Walter-Gruppe. Ook de uitmuntende financiele basis van de bouwgiganten zou bij een ‘huwelijk’ ten nadele van de concurrentie werken.”

Hoofdaandeelhouder van Hochtief is het machtige energie-concern RWE. Belangrijkste aandeelhouder van Holzmann zijn de Deutsche Bank (25 procent), Hochtief (20 procent), de Bank fur Gemeinwirtschaft (10 procent) en de Commerzbank (5 procent). De overige aandelen zijn in zogenaamd gestrooid bezit.

Kartelbureau

President-directeur Lothar Mayer van het Philipp Holzmann-concern is “uiterst tevreden” over het verbod van het kartelbureau. “Wij hebben de Hochtief-plannen van meet af aan als vijandige overname beschouwd.”

Hochtief is des duivels over het verbod en wil de zaak bij de rechter aanhangig maken.

“Onze plannen moeten tegen de achtergrond van de machtige concurrentie op de internationale bouwmarkt worden gezien”, zegt Hochtief-president-directeur Hans-Peter Keitel. “Daar moeten we tegen tegen veel machtiger concerns concurreren dan in het binnenland.”

Keitel wil alle alternatieve mogelijkheden voor samenwerking op de internationale markten onder de loep nemen en tegen de beslissing van het kartelbureau bezwaar aantekenen bij het Kammergericht in Berlijn omdat de

beredenering van het verbod niet steekhoudend zou zijn. Op een uitspraak van het Kammergericht rekent Keitel niet voor eind 1995. Mocht het verbod van het kartelbureau door de rechter bevestigd worden dan wil Hochtief de hoogste Duitse rechters inschakelen. Keitel: “We gaan tot aan het federaal gerechtshof”.

Reageer op dit artikel