nieuws

Harmelen wil oordeel Raad van State in kassenconflict

bouwbreed

Een groot aantal inwoners van Harmelen stapt naar de Raad van State. Zij gaan in beroep tegen de uitbreiding van glastuinbouw op het grondgebied van hun gemeente.

Probleem is de komst van 120 hectare kassen uit de buurgemeente Vleuten/De Meern. Daar moet de glastuinbouw wijken voor woningen. Onder degenen die naar de Raad van State stappen, bevinden zich ook de leden van de grootste gemeenteraadsfractie van Harmelen, Lijst 4.

De inmiddels afgetreden wethouder van die partij, P. Groebbe, gaf vorig jaar per ongeluk toestemming voor de komst van de kassen. Hij zette zijn handtekening onder een contract met het Rijk en het stadsgewest over de verdere verstedelijking van de regio Utrecht. Daarmee tekende hij, zonder dat te weten, ook voor de verkassing van de glastuinbouwers naar de polder Harmelerwaard. Pijnlijk detail is dat de partij groot is geworden dankzij haar felle verzet tegen de kassen.

De flater leidde het afgelopen najaar tot een bestuurscrisis in de gemeente Harmelen, die nog steeds voortduurt. Eerder diende de gemeente Harmelen, samen met de inwoners, een bezwaarschrift in bij de provincie Utrecht. Maar dat werd afgewezen. De gemeente besloot geen verdere stappen te ondernemen, omdat ze dacht dat de Raad van State zich niet zou buigen over de inhoud van de bezwaren. De Raad van State doet dat echter wel degelijk.

In de beroepsprocedure zullen de inwoners van Harmelen een aantal argumenten aanvoeren. Onevenredig grote druk op bebouwing, verkeer, landschap en milieu is daar een van. Ook zullen ze wijzen op het in hun ogen slordige gedrag van de provincie bij de behandeling van hun bezwaarschrift.

Reageer op dit artikel