nieuws

Gevelpannen links en rechts nu even breed

bouwbreed Premium

Vanaf april verschijnt van RBB een nieuwe gevelpan op de markt. Het betreft de Uni-modulair. Dat houdt in dat zowel de linker- als de rechter gevelpannen modulair gelijk zijn met een dekkende breedte van 300 mm. Bovendien is de flap 20 mm verlengd.

De flap van de gevelpan is verlengd van 60 mm voorheen tot 80 mm heden. Ze maken daardoor een fraaiere dakkantafwerking mogelijk. Bovendien wordt voorkomen dat isolatie en dakfolie, die de laatste jaren veel worden toegepast niet meer zichtbaar is aan de kopse kanten van de woningen en gebouwen. Zoals vermeld hebben ze beide een dekkende breedte van 300 mm gekregen. “Dat is voor Nederlandse toepassing gewenst, omdat bij ons modulair wordt gebouwd”, zo zei Kremers van RBB. “Ze zijn links en rechts gelijk aan elkaar, zij het de een met de flap dus links en de ander rechts.

In het buitenland wordt vrijwel uitsluitend gewerkt met ongelijke geveldakpannen van respectievelijk 270- en 300 mm. Ook is de hoekafwerking fraaier geworden. Dat geldt vooral voor de rechter hoekafwerking. Die fraaiere hoekafwerking komt vooral tot uiting bij de nieuwe Keratop-dakpannen, door de gladde afwerking. Zoals we elders in Cobouw schreven, zijn deze dakpannen gemaakt uit twee lagen. De onderste is gevormd door gerecycled beton van produktieafval van betondakpannen.

Vanaf mei heeft RBB te Montfoort voorts een nieuwe nokvorst, Uni-vorst ter beschikking. Deze is breder dan de voorgaande. De voorgaande is 255 mm en deze nieuwe is 271 mm breed. Dat is gedaan omdat voorheen nokvorsten werden gemorteld. Tegenwoordig worden de nokvorsten ventilerend op het dak aangebracht met tussenkomst van kunststof stroken. Deze bleven bij de ‘oude’ nokvorstpannen vaak zichtbaar. Dat behoort met de nieuwe Uni-vorst tot het verleden. De uitvoeringsgevoeligheid neemt hiermee ook af. “Er kan wat worden gespeeld met de panlatten, zonder dat dit tot problemen met de oplegging van de nokvorstpannen en dakpannen leidt”, aldus ir G. van den Berg van RBB.

Voor deze Uni-vorst heeft RBB een nieuwe roestvaststalen nokvorsthaak ontwikkeld. Hierbij is de enkele schroef, waarmee hij via de nokvorst wordt bevestigd aan de nokbalk, geintegreerd in de haak opgenomen door middel van een kunststof ringetje. Daardoor valt de schroef er niet uit tijdens het transport en gebruik van de haak. Verder is de nieuwe haak voorzien van een slobgat met markeringen.

Geen spijkers

Met behulp van de markeringen is het mogelijk met de nokpannen een dusdanige verdeling te maken, dat ze goed uitkomen op het dak. Vervolgens is de nokvorst met de enkele schroef vast te zetten. Voorheen waren voor het vastzetten van de nokvorst met behulp van de vorige haak drie spijkers nodig. De nieuwe haak bespaart derhalve aanzienlijk op arbeidstijd, mede door het feit dat niet naar spijkers behoeft te worden gezocht. Door het gebruik van de enkele schroef is ook de kans op beschadiging van de nokvorsten, die nogal eens het gevolg waren van het spijkeren nihil. Dat betekent derhalve minder uitval en afval.

Reageer op dit artikel