nieuws

GEC-Alsthom renoveert

bouwbreed

Londense metro

De Frans-Britse groep GEC-Alsthom zal voor eind van januari een contract tekenen van meer dan 4 miljard francs voor de renovatie van de nood-zuid lijn van de Londense metro. Het gaat om de levering van een honderdtal rails, die door veroudering voortdurend voor technische problemen zorgen.

De kosten van de totale vernieuwing van het metrotraject worden geschat op 6 miljard francs. Het materiaal voor de rails wordt speciaal ontworpen en geproduceerd in de fabriek van Metro Cammel bij Birmingham. Metro Cammel is eigendom van GEC-Alsthom. De Britse vakbonden vrezen dat een deel van de order in Frankrijk en Spanje zal worden uitgevoerd, hetgeen een verlies van arbeidsplaatsen in Groot-Brittannie tot gevolg zal hebben. Mededinger voor dit contract, de Zwitsers-Zweedse groep Asea-Brown-Boveri, zal door het echec 600 banen moeten schrappen.

Volgens de directeur van de metro van Londen werd voorkeur gegeven aan GEC-Alsthom, omdat de kwaliteit van het materiaal en de leveringsvoorwaarden gunstiger zijn. De groep GEC-Alsthom maakt behalve de hoge snelheidstreinen TGV, elektrische produkten voor transport en transmissie. Eerder haalde GEC-Alsthom orders binnen voor de bouw van metro lijnen in Valence, Santiago de Chili en Caracas. In 1993 noteerde GEC-Alsthom een omzet van 52 miljard francs en een netto winst van 2 miljard francs.

Reageer op dit artikel