nieuws

Einde van Olympisch Stadion in zicht

bouwbreed Premium

De dagen van het Olympisch Stadion zijn geteld. Slechts de Marathontoren zal straks nog als monument van lang vervlogen tijden herinneren aan sport, spanning en fantastische voetbalwedstrijden. Immers, het stadion dat als eerste in Europa kunstlicht had wordt definitief gesloopt.

De Amsterdamse stadsdeelraad Zuid heeft hiertoe met instemming van alle partijen in de raad besloten. Overigens werd het stadion, gebouwd door Kruythof en Scholten uit Voorburg, niet met de Spelen maar met een heuse voetbalinterland geopend. Namelijk Oranje tegen Frankrijk. De uitslag: 5-0. Dat waren nog eens tijden.

De trots van architect Jan Wils stond de laatste jaren meerdere malen ter discussie. Omwonenden klaagden over de grote overlast die bezoekers van evenementen in het stadion hen bezorgden. Anderen wilden de sporttempel behouden, soms uit sentimentele overwegingen over de sportieve hoogtepunten die er plaatsvonden. Een van de alternatieve plannen was afkomstig van de NV Olympisch Stadion. Dat stelde voor om een evenementenhal te maken met 12.000 zitplaatsen, een megabioscoop, 8000 vierkante meter winkeloppervlak en een parkeergarage. Het stadsdeel Zuid meldde afgelopen zomer al dat daar geen bestaansrecht voor was, omdat er een nieuw stadion in aanbouw is in Amsterdam Zuid-oost. Dat is ook de toekomstige thuisbasis voor Ajax.

Het stadsdeel wil op de grond van het Olympisch Stadion 1250 huizen bouwen. De sloop kan in de tweede helft van 1996 beginnen, gevolgd door woningbouw in 1997. Het is nog mogelijk om het besluit van het stadsdeel aan te vechten. Volgens een woordvoerster zijn er momenteel geen juridische procedures bekend. De rechter moet zich nog wel uitspreken over een erfpachtkwestie met betrekking tot het stadion. Het nieuwe bestemmingsplan heeft nog de goedkeuring van de deelraad en de Raad van State nodig.

Het Olympisch Stadion toen het nog net nieuw was en het sportieve onderkomen vormde voor de Olympische Spelen van 1928. Tot op heden de enige Spelen die Nederland mocht organiseren.

Reageer op dit artikel