nieuws

Duitsland zoekt schuldige voor wateroverlast

bouwbreed

In Duitsland heeft de wateroverlast geleid tot een discussie over de politieke schuldvraag. De deelstaat Baden-Wurttemberg wordt ervan beticht de eerder overeengekomen zogenaamde ‘Polder’ niet te hebben gebouwd. Dat zijn gebieden die bij hoge waterstanden een deel van het water tijdelijk moeten opvangen.

In de Rijn nabij Keulen staat het water hoger dan de 10.64 meter van eind 1993. Inmiddels bedreigen de watermassa’s ook de Kolner Messe, de jaarbeurs van de metropool van het Rijnland. Hele wijken van Keulen zijn ondergelopen. In de middeleeuwse binnenstad staat het water tot de eerste verdieping, soms twee meter hoog.

Belangrijke verkeersverbindingen, zoals de snelweg van Oberhausen naar Hannover vlakbij Dortmund en de weg van Keulen naar Koblenz, zijn wegens overstroming gestremd. Ook het openbaar vervoer is ontregeld. Zo is de tramlijn van Bonn naar Bad Honnef ondergelopen. De weerkundigen verwachten geen verbetering van de situatie voor woensdag.

Belgie

Na Belgisch Limburg en de Ardennen heeft de wateroverlast in Belgie nu ook het westen van het land bereikt. De brandweer van Brugge wierp dammen van zandzakken op. Ook de Dender en de Leie zorgen inmiddels voor grote overlast. In Ninove, even ten westen van Brussel, stroomt het water over de dijken. Ook in Dendermonde werpt de brandweer nooddammetjes op. De Leie is ten noorden van Gent op diverse plaatsen buiten haar oevers getreden.

De Maas bereikte bij Charleville-Mezieres een nieuwe recordhoogte. In het westen van het land is de situatie inmiddels verbeterd. In het Franse departement Ardennes heeft de waterstand van de Maas alle hoogterecords gebroken. In Charleville-Mezieres bereikte het peil van de Maas 6,06 meter, terwijl het water in 1993 op 5,78 meter stond. Een Maasdijk bij de stad Givet dreigt te bezwijken en een hele wijk te overstromen.

Reageer op dit artikel