nieuws

Dobema wil graag uit dorpskern Krabbendijke

bouwbreed

Bouwbedrijf Dobema Beheer BV uit Krabbendijke kan mogelijk op korte termijn uit de dorpskern verhuizen. De BV is een procedure begonnen bij de Raad van State in Den Haag om snel een nieuwe vestiging te ke bouwen op het bedrijfsterrein De Poort bij Rilland.

Over een week doet de Raad van State uitspraak in die zaak. Daarna heeft het bedrijf vier tot vijf maanden nodig om de nieuwbouw te realiseren, waarna de verplaatsing z’n beslag kan krijgen. Dobema heeft twee werkmaatschappijen: Van Doorn Krabbendijke BV en Mawipex BV.

Voor Dobema is de verplaatsing vooral belangrijk omdat de alleenvertegenwoordiging van de dakpannen van het Franse Tuiles Lambert er van af hangt. Het bedrijf hoopt daarmee jaarlijks een omzet van f. 3 miljoen te gaan generen. “Daar hoeft maar een man extra voor aangenomen te worden”, aldus de voormalig directeur en nu adviseur P. de Jong van het bedrijf. Dobema behaalt nu een jaaromzet van f. 18 miljoen met 74 werknemers.

Tuiles Lambert heeft van Dobema geeist dat de klanten uit voorraad geleverd worden. In Krabbendijke kan er wegens plaatsgebrek geen voorraad dakpannen meer bij. De Jong vreest dat het Franse bedrijf een andere onderneming het exclusieve verkooprecht voor Nederland geeft als niet op korte termijn over extra opslagruimte beschikbaar komt.

Dobema heeft in de procedure bij de Raad van State steun gekregen van het gemeentebestuur van Reimerswaal. De gemeente wil het bedrijf weg hebben uit de dorpskern en stelde in het totaal f. 180.000 verplaatsingssubsidie beschikbaar. Het vervoer van en naar het bedrijf zorgt voor veel overlast in de omgeving.

Voordat het gemeentebestuur een bouwvergunning kan verlenen voor de nieuwe vestiging in De Poort moet het bestemmingsplan rechtsgeldig worden, dat het gemeentebestuur indertijd voor het bedrijventerrein opstelde. Dat is het nog niet omdat twee personen uit de omgeving er bij de Raad van State kroonberoep tegen hebben ingesteld.

Een dergelijk beroep veroorzaakt schorsende werking.

De kroonprocedure is overigens al zo ver afgehandeld dat over niet al te lange termijn een uitspraak is te verwachten. Maar dat duurt voor Dobema toch nog te lang. Daarom is via een spoedprocedure bij de Raad van State aan rechter R. Cleton gevraagd de schorsende werking van het bestemmingsplan voor het bedrijventerrein af te halen.

Cleton hoopt binnenkort uitspraak te doen.

Reageer op dit artikel