nieuws

Denemarken richt zich in 1995 op renovatiesector

bouwbreed Premium

Het woningbouwministerie van Denemarken heeft succes met de beschikbaarstelling van een subsidie van 500 miljoen kronen ( f. 150 miljoen) voor nieuwe en originele initiatieven op het gebied van renovatie en stadsvernieuwing.

Het ‘Projekt Renovering’ heeft na de afkondiging begin december al circa duizend reacties opgeleverd van belangstellende architecten en bouwbedrijven en dat overtreft volgens poconsulent Ole Erdmann alle verwachtingen.

De renovatie in Denemarken is ondanks de sterke toename van de beschikbare subsidies (van f. 200 miljoen tot f. 1 miljard) in de afgelopen tien jaar qua gerealiseerd volume praktisch gelijk gebleven, maar deze sector moet in de nabije toekomst de nieuwbouw gaan overvleugelen.

“De bouw mist echter de economische reserves om van de traditionele paden af te wijken met experimenten”, meent Erdmann, die namens het ministerie hoopt dat de subsidie hierin verandering zal brengen.

Met nadruk wordt gesteld dat het ‘Projekt Renovering’ ook is bedoeld ter versterking van de bouw als exportsector. Een deel van de subsidie is derhalve ook beschikbaar voor initiatieven die over de grens (lees: Duitsland) worden ontplooid.

Reageer op dit artikel