nieuws

Caterpillar introduceert eigen lijn verreikers

bouwbreed

Het valt niet te ontkennen dat Caterpillar de bouwmaterieelzaken op dit moment uiterst voortvarend beetpakt. Na de introduktie van een tiental nieuwe machines in november 1994 komt men nu met een geheel nieuwe serie verreikers.

Met de komst van deze nieuwe TH-serie, eind februari – begin maart, zal de oude serie RT geheel van het toneel verdwijnen. De nieuwe serie verreikers bestaat uit een vijftal machines met laadcapaciteiten van 3.000 tot 5.000 kg. De type-aanduidingen van de nieuwe machines zijn: TH62, TH82, TH63, TH83 en TH103.

Het uitbrengen van een eigen lijn verreikers door Caterpillar is het logische gevolg van de totale overname in 1994 van DJ Industries, die tot dat moment in opdracht van Caterpillar dit type machines vervaardigde.

Concept

Het nieuwe verreikerconcept vertoont de inmiddels bij veel verreikers toegepaste lijn, waarbij de motor van de verreiker uit het hart werd geplaatst. Hierdoor kon de hydraulisch telescopeerbare mast laag in de lengterichting van de machine over het hart van de beide assen ingebouwd worden. Door deze opstelling ontstaat een sterk verbeterd uitzicht op het werk en de werkomgeving. , terwijl de stabiliteit van de verreiker geoptimaliseerd is.

Dit wordt nog verder versterkt doordat de cabine volgens het laatste Caterpillarconcept gebouwd is. Derhalve is deze uitgerust met grote ruiten voor, achter, opzij en in het dak. Uiteraard is de cabine voorzien van een in alle standen verstelbare stoel en een goed werkend ventilatiesysteem. Volgens opgave van de fabrikant is het geluidsniveau in de cabine extreem laag te noemen.

Zuinig

Het elektronisch gestuurde hydraulische systeem geeft de verreiker het vermogen op de plaats waar dat gewenst is. Hierdoor wordt voorkomen dat de motor onnodig hoge toerentallen draait hetgeen de brandstofconsumptie niet onbelangrijk doet verminderen.

Specificaties

Standaard ligt in de modellen TH62, TH82, TH63 en TH83 een viercilinder Caterpillar dieselmotor met een vermogen van 59,7 kW. Bij het zwaarste model, de TH103, is deze motor voorzien van een turbolader die het afgegeven vermogen op 74,6 kW brengt.

De TH62 met een laadcapaciteit van 3 ton kent een maximale hefhoogte van 7,6 meter, een maximale bereik recht vooruit van 4,12 meter en een maximale laadcapacitieit recht vooruit van 1200 kg.

De TH82 met een laadcapaciteit van 4 ton, heeft een maximale hefhoogte van 7,6 meter. Naar deze hoogte kan een lading met een gewicht van 3500 kg gebracht worden. Het maximale bereik recht vooruit bedraagt 4,12 meter, waarbij een lading van van 1400 kg verwerkt kan worden. De TH63 kan zijn hefcapaciteit van 3 ton volledig tot een maximale hoogte van 12,5 meter brengen. Het voorwaartse bereik is 8,14 meter waarbij 1425 kg verzet kan worden. De TH83 heeft een hefcapaciteit van 4 ton en is in staat om maximaal 3,5 ton tot een hoogte van 12,5 meter te brengen. Het bereik voorwaarts is 8,14 meter waarbij een last van 1500 kg verwerkt kan worden.

Het topmodel uit de serie is de TH103 met zijn maximale hefcapaciteit van 5 ton. De maximale hefhoogte van deze verreiker bedraagt 13,5 meter. Hierbij kan een heflast van 4 ton moeiteloos verwerkt worden. Het voorwaartse bereik is 8,75 meter, waarbij de maximale heflast 2200 kg bedraagt.

Uitrusting

De TH62 en TH82 zijn starre machines zonder hydraulische stempels. De TH63 en TH83 zijn uitgerust met een frame-level-systeem waarbij het frame ook onder moeilijke terreinomstandigheden horizontaal blijft. Bij beide machines is als optie een hydraulisch afstempelsysteem verkrijgbaar. De verreiker TH103 is standaard voorzien van zowel een frame level-systeem als een stempelsysteem.

Reageer op dit artikel