nieuws

Beuys vertrekpunt op expositie jaren tachtig

bouwbreed

De installatie ‘Grond’ van Joseph Beuys uit 1981 vormt het vertrekpunt voor de gelijknamige tentoonstelling in het Rotterdamse museum Boymans-Van Beuningen. De expositie, die zaterdag is geopend, probeert aan de hand van een keuze uit de eigen collectie een beeld te geven van wat de beeldende kunst in de jaren tachtig heeft betekend.

De Duitser Beuys (1921-1986) was van grote betekenis voor de kunst in de jaren zestig en zeventig en kan volgens Piet De Jonge, hoofdconservator moderne kunst, ook worden beschouwd als de grondlegger van de kunst tussen 1980 en 1990. Op de tentoonstelling wordt de installatie van Beuys geconfronteerd met werk van de Amerikaan Robert Gober. Zijn werken, waarin elementen van Beuys’ installaties zijn terug te vinden, sluiten de jaren tachtig af.

De tentoonstelling is gegroepeerd rond een aantal thema’s die volgens De Jonge alle in ‘Grond’ zijn terug te vinden. Onder het thema persoonlijke geschiedenis is werk te zien van kunstenaars als Clemente, Gilbert en George, Kiefer en Knowles. Geconstrueerde realiteit is een onderwerp dat ruimte biedt aan werk van Baselitz en Prina en van Nederlanders als Rene Daniels, Ger van Elk en Rob Scholte. De Amerikaanse Cindy Sherman is in deze hoek met een aantal griezelige foto’s vertegenwoordigd.

Materiaal/energie is een ander thema met doeken van onder andere de Amerikaan Julian Schnabel en J.C.J van der Heyden. Kunstenaars als Keith Haring en Michel Basquiet zijn vertegenwoordigd, omdat zij exponenten zijn van de energie van de straat, die vooral in het begin van de jaren tachtig in de beeldende kunst van betekenis was.

Tussen 1980 en 1990 is meubilair een rol gaan spelen in de beeldende kunst, zoals op de expositie blijkt. Kasten van Joep van Lieshout en Donald Judd vormen daarvan een illustratie.De tentoonstelling wordt niet begeleid door een catalogus of schriftelijke toelichting. De Jonge t dat dit voor de bezoeker een handicap kan zijn. Hij vindt echter dat de bezoeker zelf moet ondergaan wat hij ziet en genoeg kan hebben aan zijn eigen associaties.

De expositie wordt gehouden in Boymans-Van Beuningen, Museumpark 18-20 te Rotterdam en duurt tot en met 5 februari.

Reageer op dit artikel